Comisia Europeană a prezentat un plan vast de modificare a sistemului de colectare a TVA introducând "principiul destinaţiei" - Mediafax

Comisia Europeană a prezentat un plan vast de modificare a sistemului de colectare a TVA introducând "principiul destinaţiei"

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), introducând "principiul destinaţiei" şi impozitarea tranzacţiilor intracomunitare.

2557 afişări

Imaginea articolului Comisia Europeană a prezentat un plan vast de modificare a sistemului de colectare a TVA introducând "principiul destinaţiei"

Comisia Europeană a prezentat un plan vast de modificare a sistemului de colectare a TVA

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), introducând "principiul destinaţiei" şi impozitarea tranzacţiilor intracomunitare.

"Planul de reformă va îmbunătăţi şi va moderniza sistemul atât pentru guverne, cât şi pentru companii. În total, suma de peste 150 de miliarde de euro din TVA este pierdută anual, acest lucru însemnând că statele membre pierd venituri care ar putea fi folosite pentru şcoli, drumuri şi servicii medicale. Din această sumă, aproximativ 50 de miliarde de euro - 100 € pentru fiecare cetăţean european pe an - se pierd prin fraude la TVA-ul pentru tranzacţii transfrontaliere. Aceşti bani pot fi utilizaţi pentru finanţarea organizaţiilor infracţionale, inclusiv teroriste. Se estimează că aceste sume vor fi reduse cu 80% datorită reformelor propuse", a comunicat miercuri Comisia Europeană.

"Astăzi, propunem înnoirea actualului sistem TVA, instituit în urmă cu un sfert de secol în mod temporar. Avem nevoie de un sistem definitiv care să ne permită să contracarăm mai eficient fraudele transfrontaliere la TVA", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE responsabil de Euro şi Dialog Social.

"La 25 de ani de la crearea pieţei unice, companiile şi consumatorii încă se confruntă cu 28 de sisteme diferite în cazul TVA-ul. Infractorii şi posibil teroriştii au exploatat mult timp aceste lacune, organizând fraude anuale de 50 de miliarde de euro. Acest sistem anacronic bazat pe graniţele naţionale trebuie să ia sfârşit", a declarat Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare.

Comisia Europeană propune patru principii fundamentale în sistemul de colectare a TVA:

- combaterea fraudelor: TVA-ul va fi impus tranzacţiilor transfrontaliere între companii;

- o singură plată: companiile care efectuează tranzacţii transfrontaliere vor putea plăti TVA-ul folosind un portal unic;

- principiul destinaţiei: TVA-ul se va plăti în statul membru în care este ultimul consumator, la cota stabilită în statul respectiv;

- reducerea birocraţiei.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
UE ,
CE ,
TVA

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.