Comisia Europeană a publicat Pachetul privind Extinderea Uniunii Europene 2023

Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană, miercuri, a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, primul document de acest tip care include şi rapoarte de evaluare pentru Ucraina, Republica Moldova Moldova şi Georgia.

Urmărește
509 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a publicat Pachetul privind Extinderea Uniunii Europene 2023

Pachetul anual privind Extinderea Uniunii Europene, publicat miercuri, este primul document de acest tip care include şi rapoarte de evaluare pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, după decizia istorică a Consiliului European din iunie 2022 de recunoaştere a perspectivei europene a acestor ţări şi de acordare a statutului de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova.

În context, Ministerul Afacerilor Externe salută recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova, precum şi evaluarea pozitivă privind progresele decisive obţinute pe calea reformelor de către aceste două state, în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene din iunie 2022.

„Aceste recomandări reprezintă o recunoaştere clară şi binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an. Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, recomandarea Comisiei de acordare a statutului de candidat Georgiei, cu înţelegerea îndeplinirii unui număr de paşi. Recomandările Comisiei reprezintă un semnal deosebit de pozitiv, în perspectiva discuţiilor de la nivelul Consiliului UE, care urmează să decidă asupra paşilor ulteriori în parcursul de aderare al partenerilor angajaţi în procesul de extindere. Ministerul Afacerilor Externe al României îşi exprimă speranţa că recomandările vor sta la baza unui proces constructiv şi vizionar, care să permită adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi acordarea statutului de candidat pentru Georgia”, transmite MAE.

MAE arată că apreciază, de asemenea, anunţul Comisiei Europene că aceasta este gata să înceapă procesul de examinare analitică a aplicării acquis-ului comunitar (aşa numitul screening) şi pregătirea pentru adoptarea de către Consiliu a viitoarelor cadre de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova, documente care vor sta la baza derulării propriu-zise a procesului de negociere.

Totodată, MAE salută evaluarea Comisiei Europene privind progresele realizate de statele candidate din Balcanii de Vest şi susţine avansarea parcursului european al acestora, în conformitate cu metodologia extinderii.

MAE ia notă cu interes de Comunicarea Comisiei Europene privind Planul de creştere pentru Balcanii de Vest, văzut ca instrument menit să contribuie direct la integrarea europeană a partenerilor din regiune. MAE salută recomandarea Comisiei de începere a negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, de îndată ce este atins nivelul necesar de îndeplinire a criteriilor de aderare.

Totodată, MAE apreciază reafirmarea interesului strategic al UE pentru dezvoltarea unei relaţii de cooperare cu Turcia, stat candidat şi partener cheie al UE.

„Ca promotor tradiţional al politicii de extindere, România împărtăşeşte pe deplin viziunea Comisiei Europene potrivit căreia politica de extindere este un instrument politic care acţionează în beneficiul păcii şi al stabilităţii pe continentul european, iar aderarea ca stat membru al UE constituie o investiţie geostrategică într-o Europă unită, bazată pe valori comune. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că, prin avansarea politicii de extindere, Uniunea Europeană a reuşit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea sa, printr-o abordare centrată pe meritele proprii ale candidaţilor şi potenţialilor candidaţi. Ministerul Afacerilor Externe remarcă, în context, reafirmarea de către Comisia Europeană a faptului că obţinerea statutului de membru al UE este o opţiune strategică, iar partenerii trebuie să îşi asume şi să promoveze consecvent valorile europene, inclusiv prin orientarea lor strategică şi alinierea la politica externă şi de securitate comună a UE, aspect deosebit de important în contextul geopolitic actual”, potrivit MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici