Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că, în cazul în care legea va fi adoptată, aceasta va constitui o încălcare gravă a principiilor și a legislației UE.
Există temeri că proiectul de lege intitulat „Transparența vieții publice”, care a fost depus în parlamentul pe 13 mai, ar oferi guvernului de la Budapesta puteri extinse pentru a reprima presa și vocile critice din societatea civilă, relevă sursa citată.
Legea ar permite autorităților să înregistreze ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate pe o listă. În cazul în care acestea sunt considerate de guvern o amenințare pentru suveranitatea națională, finanțarea ar putea fi înghețată. De asemenea, sunt prevăzute amenzi severe în cazul în care fondurile continuă să provină din surse străine.
„Dacă ar fi adoptat în forma sa actuală, acesta ar constitui o încălcare gravă a principiilor și a legislației UE. Prin urmare, solicităm ca acest proiect să fie retras din procesul legislativ”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Euronews.
In urma acestor informații, guvernul de la Budapesta pare că nu este dispusă să renunțe la proiectul de lege. Partidul de guvernământ Fidesz susține că actori străini, precum fondurile USAID și Comisia Europeană, intervin în politica maghiară prin finanțarea ONG-urilor și a organizațiilor media.
„În cele din urmă, legea transparenței din Ungaria nu este doar un instrument juridic, ci și o declarație politică clară: Democrația maghiară este responsabilă doar în fața poporului maghiar”, au declarat reporterilor deputații europeni Fidesz Tamás Deutsch și Kinga Gál la începutul acestei săptămâni.
Potrivit guvernului, în anul 2022, politicienii din opoziție au folosit mai multe milioane de dolari din fondurile străine pentru a face campanie împotriva guvernului.