Comisia Europeană prezintă un plan de stimulare a industriei de apărare: Companiile să intre în "modul economiei de război"

Şeful Comisiei Europene pentru industrie, Thierry Breton, a îndemnat companiile europene din domeniul apărării să intre în "modul economiei de război", prezentând un nou plan de stimulare a producţiei de armament în UE.

1267 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană prezintă un plan de stimulare a industriei de apărare: Companiile să intre în "modul economiei de război"

Actul de sprijinire a producţiei de muniţii (ASAP) aprobat miercuri de Comisia Europeană va injecta aproximativ 500 de milioane de euro de la bugetul UE în fabricile europene de obuze pentru a stimula producţia de armament, la care se adaugă o cofinanţare de aproximativ 500 de milioane de euro din partea ţărilor membre şi din alte surse.

Obiectivul este de a produce 1 milion de obuze în decurs de un an.

"În Europa, avem încă o capacitate reală de producţie. Este acolo", a declarat Breton la anunţarea planului miercuri. "Ceea ce trebuie să facem acum este să creştem capacitatea".

În mod controversat, acest cadru ar permite să se apeleze la noi fonduri UE destinate iniţial stimulării dezvoltării pe continent.

După ce a vizitat mai mulţi producători din UE, comisarul francez a declarat că multe uzine dispun deja de infrastructura necesară pentru a produce cantităţi mari de muniţie de mari dimensiuni. O mare parte a eforturilor se vor concentra pe recondiţionarea muniţiei vechi.

"Pe lângă bugetul direct, eliberăm fonduri din fondurile de coeziune", a declarat Breton marţi pentru POLITICO, "şi, de asemenea, fondurile RRF [Mecanismul de redresare şi rezilienţă] pentru acele state membre care doresc să îşi cofinanţeze industria de apărare".

O astfel de finanţare, a argumentat Breton, "sperăm că va relansa accesul la finanţare privată, fie prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, fie de la băncile private".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici