Comisie de anchetă a atentatelor din Franţa: Serviciile noastre de informaţii au eşuat. Ne confruntăm cu un război, iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb

Comisia parlamentară care anchetează atentatele din Franţa recomandă restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agenţii antiteroriste, după depistarea a numeroase deficienţe şi erori în monitorizarea activităţilor militanţilor islamişti, scrie cotidianul Financial Times.

3087 afișări
Imaginea articolului Comisie de anchetă a atentatelor din Franţa: Serviciile noastre de informaţii au eşuat. Ne confruntăm cu un război, iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb

Comisie: Serviciile de securitate din Franţa trebuie restructurate. Erorile au facilitat atentatele (Imagine: Hepta)

Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizează înfiinţarea unei Agenţii antiteroriste care să fie subordonată direct preşedintelui ori premierului Franţei, în scopul îmbunătăţirii coordonării numeroaselor structuri care în prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O altă propunere se referă la reactivarea reţelelor de agenţi de teren, reforma precedentă - care a avut ca rezultat restrângerea acestui sistem - fiind catalogată drept o "catastrofă" ce a împiedicat autorităţile să depisteze "semnale slabe" despre activităţile teroriştilor formaţi pe teritoriul Franţei.

"Ne confruntăm cu un război. Iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb. Pentru că serviciile noastre de informaţii au eşuat", a atras atenţia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, preşedintele Comisiei parlamentare privind circumstanţele producerii atentatelor din 2015.

Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situată în Paris, unde teroriştii au omorât 90 de persoane în noiembrie 2015. Deşi o grupare islamistă formulase o ameninţare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist.

Însă cei trei terorişti care s-au aruncat în aer la Bataclan erau cunoscuţi de serviciile de informaţii şi au reuşit să profite de problemele sistemului de monitorizare, a constatat Comisia de investigaţie. Unul dintre ei, francezul Samy Amimour, reuşise să se deplaseze în Siria deşi era teoretic sub control judiciar. În plus, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor, ar fi putut fi arestat la Atena cu câteva luni înainte, au stabilit membrii Comisiei speciale.

Raportul de 1.000 de pagini - care va fi făcut public pe 12 iulie - conţine concluzii extrem de critice despre reforma aplicată în domeniul serviciilor antiteroriste în anul 2008, în timpul Administraţiei preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Daca vrei să citeşti mai mult, fă-ţi un cont DEMO pe http://www.news.mediafax.biz/demo.aspx sau abonează-te la Fluxul MEDIAFAX

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici