Comisie PE: România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Schengen

Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen, un vot în plen pe această temă fiind programat în iunie, iar decizia finală va aparţine Consiliului European, informează un comunicat oficial.

1267 afişări
Imaginea articolului Comisie PE: România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Schengen

Centrul Naţional Sistemul Informatic Schengen (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilitcă România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare pentruaderarea la Schengen, recomandând ca Parlamentul European să fieinformat în continuare în legătură cu măsurile suplimentare caretrebuie luate în sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia şiGrecia.

Membrii Comisiei au considerat că, deşi există uneleprobleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrulatenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în caleaadmiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

"Sunt pregătite aceste două ţări pentru aderarea la Schengen?Răspunsul meu clar este da. Iar acest lucru este clar dinrapoartele de evaluare şi în urma vizitelor pe care le-am efectuat.La unele capitole, cele două ţări sunt chiar mai bine pregătitedecât alte state care deja sunt membre Schengen", a declaratraportorul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Carlos Coelho.

"Unele dintre aceste pregătiri se datorează faptului căinvestiţiile au fost făcute recent, echipamentele sunt mai noi, maimoderne şi mai eficiente. De asemenea, au fost şi implicăripolitice: ambele ţări au beneficiat de implicare politică pentru ademonstra că îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen", adaugăCoelho.

Coelho a subliniat necesitatea recunoaşterii faptului că, dincauza imigraţiei ilegale, frontiera dintre Bulgaria, Grecia şiTurcia rămâne una dintre zonele cele mai sensibile. Acest lucruînseamnă că Bulgaria trebuie să ia unele măsuri suplimentare,inclusiv să aibă un plan special de acţiune care să fie implementatcând aderă la Schengen şi să intensifice cooperarea cu Grecia şiTurcia.

"Este important să reţinem că eliminarea controalelor lafrontierele interne necesită un nivel ridicat de încrederereciprocă între statele membre în existenţa controalelor eficientela frontierele externe, pentru că securitatea Spaţiului Schengendepinde de rigoarea şi eficienţa cu care fiecare stat membruefectuează verificări la frontierele externe", a subliniatraportorul.

Comisia PE consideră că, înainte de sfârşitul anului 2011, UEtrebuie să stabilească un termen clar pentru aderarea României şiBulgariei la Schengen.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici