Comisie PE: România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Schengen

Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen, un vot în plen pe această temă fiind programat în iunie, iar decizia finală va aparţine Consiliului European, informează un comunicat oficial.

1270 afişări
Imaginea articolului Comisie PE: România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Schengen

Centrul Naţional Sistemul Informatic Schengen (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandând ca Parlamentul European să fie informat în continuare în legătură cu măsurile suplimentare care trebuie luate în sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia şi Grecia.

Membrii Comisiei au considerat că, deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrul atenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

"Sunt pregătite aceste două ţări pentru aderarea la Schengen? Răspunsul meu clar este da. Iar acest lucru este clar din rapoartele de evaluare şi în urma vizitelor pe care le-am efectuat. La unele capitole, cele două ţări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state care deja sunt membre Schengen", a declarat raportorul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Carlos Coelho.

"Unele dintre aceste pregătiri se datorează faptului că investiţiile au fost făcute recent, echipamentele sunt mai noi, mai moderne şi mai eficiente. De asemenea, au fost şi implicări politice: ambele ţări au beneficiat de implicare politică pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen", adaugă Coelho.

Coelho a subliniat necesitatea recunoaşterii faptului că, din cauza imigraţiei ilegale, frontiera dintre Bulgaria, Grecia şi Turcia rămâne una dintre zonele cele mai sensibile. Acest lucru înseamnă că Bulgaria trebuie să ia unele măsuri suplimentare, inclusiv să aibă un plan special de acţiune care să fie implementat când aderă la Schengen şi să intensifice cooperarea cu Grecia şi Turcia.

"Este important să reţinem că eliminarea controalelor la frontierele interne necesită un nivel ridicat de încredere reciprocă între statele membre în existenţa controalelor eficiente la frontierele externe, pentru că securitatea Spaţiului Schengen depinde de rigoarea şi eficienţa cu care fiecare stat membru efectuează verificări la frontierele externe", a subliniat raportorul.

Comisia PE consideră că, înainte de sfârşitul anului 2011, UE trebuie să stabilească un termen clar pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici