Comoara din pivniţă: Doi tineri din Franţa au descoperit în subsolul propriei case o oală cu bani de aur ascunsă în timpul Revoluţiei

Un tânăr cuplu din Franţa care lucra în pivniţa proprie în Millau (sudul ţării) a descoperit în subsolul locuinţei o oală mică cu 34 de piese de aur dinaintea Revoluţiei Franceze, comoară evaluată la 100.000 de euro, potrivit unui specialist.

4992 afișări
Imaginea articolului Comoara din pivniţă: Doi tineri din Franţa au descoperit în subsolul propriei case o oală cu bani de aur ascunsă în timpul Revoluţiei

Expertul din Millau a evaluat fiecare piesă între 1.000 şi 6.500 de euro (Imagine: www.midilibre.fr)

Potrivit jurnalului "Midi Libre", care a făcut publice informaţiile vineri dimineaţa, "oala micuţă de lut, acoperită cu o ţiglă" era îngropată la 50 de centimetri şi adăpostea "34 de monede de aur din 1595, ascunse în timpul Revoluţiei".

Expertul din Millau care a examinat piesele, Marc Aigouy, a explicat pentru AFP, că "acest cuplu modest este încântat de descoperire, însă doreşte să îşi păstreze anonimatul". Ei locuiesc într-o casă pe cea mai veche stradă din Millau, un fost drum de pe vremea romanilor.

Expertul a evaluat fiecare piesă între 1.000 şi 6.500 de euro. "Majoritatea pieselor care au fost tezaurizate sunt piese foarte rare din acea epocă", a explicat el.

Potrivit acestuia, cea mai scumpă piesă este una din vremea lui Louis al XIII-lea din 1640, al cărui relief este intact, cu o marcă a lui Jean Varin considerat "maestrul absolut al gravurilor pe monede" în Franţa din acea epocă.

"Le-am propus fie să îi însoţesc pentru a organiza o licitaţie, fie să cumpărar chiar eu comoara şi să fac apoi o licitaţie. Acum aştept răspunsul lor", a spus Aigouy.

"Această descoperire poate depăşi 100.000 de euro cu participarea cumpărătorilor americani şi japonezi", a estimat el. Cuplul care a descoperit comoara este proprietar în totalitate al locuinţei unde a fpst găsită.

Dacă piesele ar fi fost descoperite de cei doi pe un domeniu public sau dacă ar fi fost pe un teren aparţinând unei terţe persoane ar fi trebuit împărţite jumătate-jumătate cu statul, a explicat expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici