Compania aflată la originea catastrofei din Ungaria ar putea primi o amendă de 73 de milioane euro

Compania MAL, proprietarul uzinei de bauxită-aluminiu aflată la originea celei mai mari catastrofe ecologice din istoria Ungariei, ar putea plăti o amendă de 73 de milioane de euro, afirmă Zoltan Illes, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Mediului.

22 afișări
Imaginea articolului Compania aflată la originea catastrofei din Ungaria ar putea primi o amendă de 73 de milioane euro

Compania aflată la originea catastrofei din Ungaria ar putea primi o amendă de 73 de milioane euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deocamdată, nu ştim dacă firma supraîncărcase sau nu rezervorul, dar, dacă se va dovedi că da, acest lucru constituie o infracţiune", a declarat Illes.

Săptămâna trecută, unul dintre rezervoarele uzinei a cedat, inundând localităţile din jur cu un noroi roşu foarte toxic. Accidentul s-a soldat cu moartea a şapte persoane, rănirea altor 150 şi provocarea unei catastrofe ecologice.

Guvernul ungar consideră că firma şi conducerea acesteia ar trebui să îşi asume responsabilitatea financiară a dramei.

"Amenda pentru daunele provocate cursurilor de apă se ridică la 10,2 miliarde de forinţi, iar pentru restul poluării amenda este cuprinsă între 8 şi 12 miliarde", afirmă secretarul de stat. Totalul de 20 de miliarde de forinţi echivalează cu 73 de milioane de euro.

Ancheta poliţiei este încă în curs. Trei persoane sunt proprietarii companiei MAL, fondată în 1995, şi figurează de mai mulţi ani printre cele mai bogate persoane din Ungaria.

Lajos Tolnay deţine o avere personală de 23 de miliarde de forinţi (85 de milioane de euro), iar asociaţii săi, Arpad Bakonyi şi Bela Petrusz, au averi de câte 16,5 miliarde de forinţi (61 de milioane de euro).

Potrivit celor mai recente date, compania MAL avea în 2008 o cifră de afaceri de 157 de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici