Compania Uber, trimisă în judecată la Paris pentru presupusă concurenţă neloială

Aproximativ 2.480 de şoferi de taxi au început vineri, la Paris, o nouă rundă a ultimei lor lupte juridice împotriva Uber, acuzând gigantul american de concurenţă neloială şi cerând daune de aproximativ 455 de milioane de euro.

2527 afișări
Imaginea articolului Compania Uber, trimisă în judecată la Paris pentru presupusă concurenţă neloială

Compania Uber, trimisă în judecată la Paris pentru presupusă concurenţă neloială

Aproape 2.500 de şoferi de taxi din Franţa au acuzat Uber de concurenţă neloială, susţinând că afacerea gigantului de ride-hailing i-a făcut să piardă în medie 9.300 de euro pe an.
 
Procesul a început vineri în Franţa, şoferii de taxi cerând 455 de milioane de euro de la Uber.
 
Cei 2.480 de şoferi spun că reprezintă 8% din numărul total de taxiuri din ţară şi sunt susţinuţi de nouă sindicate de taximetrişti în procesul lor împotriva companiei americane.
 
Aceasta este una dintre numeroasele dispute juridice cu care Uber a trebuit să se confrunte de la sosirea în Franţa în 2011.
 
În 2020, Curtea Supremă din Franţa a dat dreptate unui fost şofer Uber, care a susţinut că ar trebui să fie considerat un angajat al companiei, nu un liber-profesionist.
 
Pe baza acelei hotărâri din 2020, taximetriştii din procesul de astăzi susţin că Uber refuză să aplice legislaţia franceză a muncii şi că beneficiază de avantaje neloiale. Aceştia sunt supuşi unor norme mai restrictive decât cei care deţin statutul de liber profesionist, susţin taximetriştii.
 
"Intenţionăm să demonstrăm că Uber a pus în aplicare un sistem în care ilegalitatea este un principiu de funcţionare, un sistem în care încălcarea legii este folosită ca un mijloc de a distruge piaţa, în detrimentul concurenţei", a declarat pentru AFP avocatul taximetriştilor, Cédric Dubucq.
 
Dincolo de propria lor evaluare a unui prejudiciu mediu anual de 9.300 de euro pe şofer, reclamanţii cer despăgubiri pentru daune psihologice, transmite Euronews.
 
Uber a declarat că cererea taximetriştilor este "nefondată" şi "depăşită".
 
"Peste 35.000 de şoferi şi taximetrişti folosesc aplicaţia noastră pentru a genera venituri. Această acţiune este împotriva interesului unui întreg sector, precum şi a şoferilor care doresc să rămână independenţi, la fel ca mii de taximetrişti francezi independenţi", a declarat un purtător de cuvânt al Uber.
 
Într-un caz judiciar separat, la începutul lunii octombrie, o curte de apel din Paris a decis că Uber trebuie să despăgubească 149 de taximetrişti din cauza concurenţei neloiale legate de fosta sa aplicaţie UberPop.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici