Comuniştii moldoveni prezintă propriile concluzii în cazul anchetei privind protestele din 7 aprilie

La 7 aprilie 2009, în R.Moldova a avut loc o tentativă de lovitură de stat, au conchis deputaţii comunişti care au făcut parte din comisia parlamentară pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din urmă cu un an, formând opinie separată de raportul oficial, relatează Info-Prim Neo.

19 afișări
Imaginea articolului Comuniştii moldoveni prezintă propriile concluzii în cazul anchetei privind protestele din 7 aprilie

Comuniştii moldoveni prezintă propriile concluzii în cazul anchetei privind protestele din 7 aprilie (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Deputatul Vadim Mişin a declarat vineri într-o conferinţă de presă că disensiunile din comisie au fost principiale şi că deputaţii comunişti şi-au dorit din start să afle adevărul despre acele evenimente, în timp ce oponenţii lor au avut alt scop şi anume să justifice încălcările şi neregulile care s-au produs, relatează agenţia moldoveană.

Colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne au acţionat consecvent, în baza ordinului dat de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, care a dispus să nu se tragă în manifestanţi, a spus Vadim Mişin.

Potrivit deputatului comunist, fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, şi fostul comisar al oraşului, Vladimir Botnari, nu trebuie cercetaţi. Dimpotrivă, preşedintele interimar Mihai Ghimpu ar trebui să îi decoreze pentru că au gestionat corect situaţia şi nu au permis vărsarea de sânge. Vadim Mişin mai spune că nu a existat nicio cale de a evita distrugerea instituţiilor statului, fără ca poliţia să recurgă la armele, în condiţiile în care în piaţă erau mai multe persoane turbulente, care incitau la violenţă.

În cadrul conferinţei au fost prezentate fotografii şi imagini de la proteste, în care apar tineri despre care deputatul Grigore Petrenco a spus că sunt reprezentanţi ai Mişcării Naţional-Creştine şi că ar fi provocatori.

Potrivit acestuia, unii ei ar fi recunoscut deschis că s-au întâlnit la 6 aprilie la sediul PLDM, cu Vlad Filat şi au coordonat acţiunile din ziua protestului. Aceşti tineri pot fi recunoscuţi şi în fotografiile de la întâlnirea preşedintelui român, Traian Băsescu, cu tinerii care se declară victime ale poliţiştilor.

Vadim Mişin a mai spus că evenimentele din aprilie nu trebuie reduse la o singură noapte, cea de 7 spre 8 aprilie. "Trebuie să se vadă ce s-a întâmplat în ziua de 6 aprilie. De unde au apărut acuzaţiile de fraudare a alegerilor când comisia electorală centrală nu făcuse publice rezultatele şi de ce actuala conducere a ţării, care de fiecare dată declară că acţionează în conformitate cu practicile europene, nu a ascultat experţii europeni, care au spus că alegerile au fost corecte şi că încălcările înregistrate nu sunt în măsură să schimbe rezultatele scrutinului", a adăugat el.

Potrivit Jurnal de Chişinău, Mişin a declarat că a cerut să fie investigată şi trimiterea a peste 15.000-20.000 de SMS-uri oamenilor care au ieşit în PMAN, precum şi atacul asupra serverului Preşedinţiei. "Eu nu am primit SMS şi nici Petrenco. Înseamnă că cel care s-a ocupat de asta a făcut o selecţie riguroasă, pregatită din timp. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu serverul Preşedinţiei. Atacul a fost comis din afara ţării, iar acest lucru nu îl poţi face în două-trei ore, ci în două-trei zile. Şi în acest caz mi s-a spus că nu este nimic important", a explicat deputatul comunist.

Referindu-se la imaginile din noaptea de 7 spre 8 aprilie, în care apar poliţişti lovind persoanele aflate în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Mişin se întreabă ce făceau curioşii în stradă la ora 02.30. Deputatul este de acord că în acea noapte, unii dintre poliţişti, au încălcat legea şi ordinele date şi au atacat oameni neînarmaţi, dar susţine că fiecare caz trebuie cercetat în parte şi cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere.

Parlamentarul a declarat, de asemenea, că poziţia actualei conduceri faţă de evenimentele din 2009, modul în care a fost efectuată ancheta, i-a dezamăgit pe mulţi dintre alegători şi că, în eventualitatea unui scrutin parlamentar anticipat se va repeta situaţia din 2001 şi comuniştii vor ajunge din nou la putere. "Nu trebuie să facem nimic, ea (guvernarea) a făcut deja totul în locul nostru", a declarat Vadim Mişin.

Deputatul a anunţat că poziţia PCRM, cu semnătura celor patru deputaţi care au făcut parte din comisia pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din aprilie 2009, va fi disponibilă în formă tipărită sâmbătă, 8 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici