Concluzia investigaţiei cerute de preşedintele Coreei de Sud: Ministerul Apărării a omis în mod intenţionat să-l anunţe de livrarea de lansatoare pentru THAAD

Ministerul sud-coreean al Apărării a omis în mod intenţionat să anunţe livrarea de lansatoare pentru sistemul antirachetă american THAAD, potrivit unui raport întocmit de cabinetul preşedintelui Moon Jae-In, informează agenţia Yonhap.

1615 afișări
Imaginea articolului Concluzia investigaţiei cerute de preşedintele Coreei de Sud: Ministerul Apărării a omis în mod intenţionat să-l anunţe de livrarea de lansatoare pentru THAAD

Concluzia investigaţiei cerute de preşedintele Coreei de Sud: Ministerul Apărării a omis în mod intenţionat să-l anunţe de livrarea de lansatoare pentru THAAD

Moon Jae-In a cerut marţi o investigaţie în legatură cu faptul că nu a fost anunţat cu privire la instalarea unor sisteme antirachetă americane pe teritoriul Coreei de Sud, catalogând incidentul drept "foarte şocant".

Mai mulţi oficiali din domeniul Apărării au fost investigaţi privind modul în care livrarea a fost omisă în briefingul către preşedinţie.

"Ca urmare a anchetei, am descoperit că informaţiile privind livrarea de lansatoare au fost şterse, după ce oficiali de rang înalt au citit raportul de mai multe ori. Astfel, Ministerul Apărării a omis în mod intenţionat să introducă livrarea celor patru lansatoare în raportul său", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Coreei de Sud, Yoon Young-Chan.

O structură antirachetă de tip THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) este compusă din şase lansatoare de rachete, 48 de interceptoare (câte opt pentru fiecare lansator), o unitate de comandă şi comunicaţii şi un radar AN/TPY-2.

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că două dintre lansatoare au fost livrate luna trecută în sudul ţării, fără a preciza ulterior livrarea unor lansatoare suplimentare.

De cealaltă parte, Pentagonul a precizat că a avut o abordare "foarte transparentă" în relaţia cu guvernul Coreei de Sud în legătură cu desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD.

Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit asupra instalării sistemului THAAD în luna iulie a anului trecut, ca urmare a unui şir de teste nucleare din partea Coreei de Nord. Sistemul antibalistic american este operaţional, fiind capabil să intercepteze rachetele nord-coreene şi să apere statul sud-coreean.

Noul preşedintele Moon Jae-In a anunţat că doreşte să obţină "legitimitate procedurală" privind desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD, susţinând că fostul guvern nu a reuşit să obţină consensul public asupra deciziei privind politica de securitate a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici