Condoleezza Rice: Rusia este "tot mai autoritară şi agresivă"

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, acuză Rusia că este "tot mai autoritară în ţară şi agresivă în străinătate", într-un discurs pe care urmează să îl pronunţe joi la Washington şi din care Departamentul de Stat a publicat fragmente.

47 afișări
Imaginea articolului Condoleezza Rice: Rusia este "tot mai autoritară şi agresivă"

Condoleezza Rice: Rusia este "tot mai autoritară şi agresivă"

De asemenea, Rice avertizează Rusia că aderarea sa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în Europa (OCDE) este "pusă sub semnul întrebării".

Un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat anunţase miercuri că secretarul de Stat Condoleezza Rice va rosti joi un "discurs important" privind relaţiile ruso-americane şi consecinţele pentru Rusia ale acţiunilor sale în Georgia.

Acţiunile Rusiei în Georgia "corespund unei deteriorări a comportamentului său în ultimii ani", a declarat Rice, potrivit unui extras din discurs.

"Tabloul care se conturează din acest comportament este acela al unei Rusii din ce în ce mai autoritare pe plan intern şi agresive pe plan extern", a adăugat secretarul de Stat american.

"Candidatura Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este în prezent pusă sub semnul întrebării. Aderarea sa la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la fel", a continuat ea.

Recunoscând aparent divergenţele cu anumite ţări europene în aceste privinţe, Rice a cerut occidentalilor să dea dovadă de "hotărâre şi unitate".

"Nu ne putem permite să dăm dreptate unor prejudecăţi aparente ale unor lideri ruşi, care cred că dacă exercită o presiune suficientă asupra anumitor ţări, dacă intimidează, ameninţă, atacă, vom ceda, uita şi ne vom supune în final", a avertizat ea.

"Statele Unite şi Europa nu trebuie să lase Rusia să aibă anumite beneficii de pe urma agresiunilor sale. Nici în Georgia, nici în alte părţi", a continuat ea.

Rice a avertizat Moscova că acţiunile sale riscă să izoleze Rusia pe plan internaţional, reamintind că singurul lider străin care a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud a fost preşedintele din Nicaragua, Daniel Ortega, fost lider al juntei sandiniste, aliat istoric al Rusiei.

"Rusia a obţinut o susţinere redusă pentru acţiunile sale (...)", a mai spus ea.

"Demonstraţia de putere militară a Rusiei nu va răsturna cursul istoriei", a declarat ea. "Rusia este liberă să decidă relaţiile sale cu ţările suverane. Acestea sunt libere să decidă relaţiile lor cu Rusia, inclusiv America latină".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici