Conducerea Facebook, inclusiv Mark Zuckerberg, anchetată în Germania pentru tolerarea mesajelor violente

Principalii membri ai conducerii companiei Facebook, inclusiv Mark Zuckerberg, fondator şi director general, sunt investigaţi de procurorii din Germania pentru tolerarea pe reţeaua de socializare online a unor mesaje de tip rasist, violent, care instigă la ură şi antisemitism, scrie Der Spiegel.

9210 afișări
Imaginea articolului Conducerea Facebook, inclusiv Mark Zuckerberg, anchetată în Germania pentru tolerarea mesajelor violente

Conducerea Facebook, inclusiv Mark Zuckerberg, anchetată în Germania pentru tolerarea mesajelor violente

Procuratura din oraşul Munchen a transmis vineri seară că a fost iniţiată o anchetă care vizează compania Facebook, suspectată de încălcarea legilor germane ce interzic mesajele care instigă la violenţă şi refuz de eliminare a conţinutului rasist. Recent, Parchetul general german le ceruse procurorilor din landul Bavaria să oblige compania Facebook să respecte legile pentru combaterea rasismului, xenofobiei şi negaţionismului.

Potrivit revistei Der Spiegel, procurorii din Bavaria au iniţiat vineri o investigaţie preliminară în cazul Facebook, pentru tolerarea mesajelor care instigă la ură, violenţă, rasism şi negarea Holocaustului. Sunt vizaţi membri ai conducerii companiei americane, inclusiv Mark Zuckerberg, fondator şi directorul general Facebook, Sheryl Sandberg, directorul executiv, Richard Allan, directorul responsabil de activităţile de lobby în Europa, şi Eva-Maria Kirschsieper, responsabilă de lobby în Germania.

În septembrie, un avocat din oraşul Würzburg, Chan-jo Jun, formulase o solicitare de investigare a companiei Facebook. Procurorii din Hamburg au respins o iniţiativă de investigare a Facebook, argumentând că nu au jurisdicţie, întrucât sediul european al companiei americane este în Irlanda.

"Procedurile sunt diferite în Bavaria", a explicat compania de avocatură Jun, situată în Wurzburg.

Facebook a transmis că nu a încălcat legislaţia germană şi depune eforturi pentru filtrarea mesajelor care au conţinut violent.

"Nu facem comentarii pe tema posibilei investigaţii, dar putem spune că acuzaţiile sunt lipsite de fundament şi că nu există nicio încălcare a legislaţiei germane de către Facebook sau angajaţii companiei", a reacţionat, conform Reuters, un purtător de cuvânt al grupului online cu sediul central în Menlo Park, California (SUA).

Avocatul Chan-jo Jun a menţionat în plangerea penală 438 de postări online calificate drept inadecvate şi pe care Facebook a refuzat să le şteargă în ultimul an. Este vorba de mesaje care instigă la rasist, violenţă, cu caracter negaţionist ori chiar neonazist.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici