Conducerea Forţelor Aeriene americane, demisă

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, i-a demis pe principalii doi comandanţi ai Forţelor Aeriene, în urma unei serii de erori care au ridicat semne de întrebare despre securitatea nucleară a Statelor Unite, au declarat joi oficiali americani.

48 afișări
Imaginea articolului Conducerea Forţelor Aeriene americane, demisă

Şeful Statului Major (S), generalul Michael Moseley, şi secretarul Forţelor Aeriene, Michael Wynne

Secretarul Forţelor Aeriene, Michael Wynne, şi şeful Statului Major, generalul Michael Moseley, principalii lideri civil şi militar, "vor pleca", a declarat un ofiţer militar de rang înalt.

În timp ce aceste demiteri intervin după tensiunile dintre Forţele Aeriene şi Pentagon pe tema priorităţilor cheltuielilor şi alte probleme, un oficial din domeniul apărării a făcut o legătură directă între această decizie şi rezultatele unei anchete privind transmiterea din greşeală a unor siguranţe de rachete nucleare către Taiwan.

Pentagonul şi Forţele Aeriene au refuzat să comenteze. Gates ar urma să anunţe demisiile acestora în cursul după-amiezii.

Lui Wynne şi Moseley li s-a cerut să demisioneze şi ambii şi-au depus demisiile joi, a declarat un alt oficial.

Demisiile lor vin după o serie de incidente stânjenitoare pentru Forţele Aeriene. În august 2007, un bombardier al Forţelor Aeriene înarmat din greşeală cu şase focoase nucleare a survolat SUA. Forţele Aeriene au demis un comandant, însă congresmenii au criticat ceea ce consideră lipsa de răspundere.

Oficiali din Pentagon şi-au exprimat îngrijorarea privind această problemă chiar şi săptămâna trecută, a declarat o sursă.

Îngrijorările privind securitatea echipamentelor nucleare şi legate de domeniul nuclear al SUA au sporit în martie, când Pentagonul a recunoscut trimiterea în Taiwan, din greşeală, a unor siguranţe de rachete nucleare în 2006. Armata americană nu a descoperit eroarea, aceasta fiind semnalată de autorităţile din Taiwan.

Gates a ordonat o anchetă şi a cerut Forţelor Aeriene şi Marinei să inventarieze toate echipamentele şi materialele nucleare sau legate de acest domeniu.

Ancheta, finalizată luna trecută, a fost efectuată de un ofiţer de rang înalt al Marinei şi a fost foarte critică la adresa Forţelor Aeriene, potrivit unor oficiali din domeniul apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici