Conferinţă internaţională pe tema asistenţei pentru Haiti, în martie

O conferinţă internaţională pe tema ajutorului acordat statului Haiti, după cutremur, va avea loc în martie, la sediul Naţiunilor Unite de la New York, la invitaţia Statelor Unite, a anunţat luni, la Montreal, şeful diplomaţiei canadiene, Lawrence Cannon.

15 afișări
Imaginea articolului Conferinţă internaţională pe tema asistenţei pentru Haiti, în martie

Conferinţă internaţională pe tema asistenţei pentru Haiti, în martie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cannon a făcut acest anunţ în urma unei reuniuni de urgenţă la care s-au decis de asemenea mai multe principii generale care trebuie aplicate, în cadrul organizării efortului internaţional de asistenţă pentru Haiti.

Aceste principii se referă în special la rolul de conducere al statului haitian şi la cooperarea strânsă între diferiţii parteneri, a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

"Ne-am pus de acord azi (luni) asupra principiilor-cheie care ne vor ghida eforturile, printre care în special rolul conducător al Guvernului statului Haiti şi o cooperare strânsă în cadrul comunităţii internaţionale", a spus ea.

Mulţumindu-i premierului Jean-Max Bellerive şi preşedintelui Rene Preval, ea a declarat că "Guvernul din Haiti şi-a exercitat conducerea în circumstanţe foarte dificile".

"Avem intenţia de a susţine acest Guvern, astfel încât acest efort să fie realmente condus de haitieni, astfel încât să fie un efort care să răspundă aspiraţiilor şi nevoilor poporului haitian", a adăugat Clinton.

Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a remarcat, la rândul său, că intervenţia internaţională nu are ca obiectiv "ocuparea" statului Haiti.

"Aceasta (intervenţia) nu are rolul de a-i ocupa, de a-i conduce, ci de a le da (...), sub conducerea lor, suficient de multă speranţă, transformare, realizare şi poate guvernanţă. Împreună cu ei, pentru ei, sub conducerea lor", a subliniat ministrul francez.

Întrebat în legătură cu cererile de finanţare de trei miliarde de dolari pe care le-ar fi adresat la conferinţa de la Montreal, prim-ministrul Jean-Max Bellerive a negat că ar fi făcut o astfel de propunere.

"Astăzi nu a existat nici o formulare de cerere specifică în raport cu finanţarea de proiecte care ar fi fost depuse pe masă", a declarat el.

"Efectiv, am primit pe biroul meu de câteva zile mai multe propuneri, făcute fie de universităţi, fie de persoane care lucrează pentru Guvernul haitian", dar, "din punctul meu de vedere, evaluarea nu este terminată", a adăugat prim-ministrul haitian.

Aproximativ 20 de persoane au manifestat în calm în faţa clădirii unde a fost organizată conferinţa, sediul Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, împotriva prezenţei militare americane în Haiti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici