Conflict diplomatic între Israel şi Turicia din cauza unui serial tv controversat

Ambasadorul turc în Israel a fost convocat luni la Ministerul israelian de Externe după difuzarea în Turcia a unui film considerat antisemit, anunţă surse oficiale.

192 afișări
Imaginea articolului Conflict diplomatic între Israel şi Turicia din cauza unui serial tv controversat

Conflict diplomatic între Israel şi Turicia din cauza unui serial tv controversat (Imagine: Mediafax Foto)

"Protestăm în numele Guvernului israelian faţă de scenele din acest serial de televiziune turc care prezintă Israelul şi evreii ca fiind criminali de război şi oameni care răpesc copii", i-a transmis ambasadorului turc Danny Ayalon, adjunctul ministrului israelian de Externe.

"Este inacceptabil. Acest film pune în pericol vieţile evreilor din Turcia şi relaţiile bilaterale", adaugă Ayalon, cerându-le autorităţile turce să intervină.

Danny Ayalon s-a referit la serialul de televiziune "Valea lupilor", care, potrivit oficialului israelian, prezintă agenţi ai Mossadului şi reprezentanţi oficiali ai statului evreu într-o lumină extrem de negativă, "instigând la ură împotriva Israelului".

Autorităţile turce încă nu au reacţionat la convocarea ambasadorului. Însă compania turcă Pana Film, care produce serialul, a anunţat că "Valea lupilor" va continua să arate "adevărul".

"Care este motivul pentru care Guvernul israelian, care nu ezită să bombardeze copiii cazaţi în taberelor ONU din Fâşia Gaza, resimte o nemulţumire faţă de aspectele descrise de «Valea lupilor»", precizează compania.

În octombrie 2009, Israelul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri turc pentru a protesta faţă de difuzarea primului episod al serialului "Ayrilik" ("Separarea"). Filmul prezintă militari israeliani pe cale să omoare cu sânge rece o fetiţă, un nou-născut ţinut în braţe de tatăl său şi să execute civili palestinieni.

Relaţiile între Turcia şi Israel au devenit tensionate după criticile premierului turc Recep Tayyip Erdogan faţă de intervenţia israeliană în Fâşia Gaza.

În cursul unei întâlniri cu premierul Libanului, Saad Hariri, Erdogan a criticat din nou luni atitudinea Israelului. "Israelienii au capacităţi militare disproporţionate şi le folosesc. Nu putem aproba o astfel de atitudine", a spus Erdogan, acuzând statul evreu că nu respectă rezoluţiile ONU.

Într-un alt comunicat, Ministerul israelian de Externe a criticat declaraţile premierului turc, acuzându-l că încearcă să afecteze relaţiile bilaterale.

"Israelul este atent cu onoarea Turciei şi doreşte relaţii bilaterale bune, dar sperăm că această atitudine este reciprocă", subliniază diplomaţia israeliană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici