Conflictul din Ucraina domină agenda discuţiilor la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen

Conflictul din Ucraina a dominat agenda discuţiilor din prima zi a Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrări de arme forţelor ucrainene generând opinii divergente în rândul politicienilor şi experţilor care participă la reuniune, relatează Euronews.

864 afișări
Imaginea articolului Conflictul din Ucraina domină agenda discuţiilor la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen

Conflictul din Ucraina domină agenda discuţiilor la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul senator american Joe Lieberman a pledat pentru furnizarea de arme Ucrainei, "pentru a se apăra". "Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să le dăm arme. Pentru a se apăra. Altfel, Rusia va continua să acţioneze şi să ocupe mai mult teritoriu. La fel cum au ocupat Crimeea. Acest lucru creează un precedent teribil, permiţând agresiunii să modifice graniţele în Europa, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat el, citat de Euronews.

Comandantul şef al NATO, generalul american Philip Breedlove, a apreciat la rândul său că opţiunea militară nu trebuie exclusă.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a avertizat însă că nu trebuie furnizate arme Ucrainei, pentru că acest lucru ar accelera conflictul. "Oamenii din estul Ucrainei suferă foarte mult. Sunt deja prea multe arme în regiune (...). Suntem siguri că putem îmbunătăţi situaţia poporului ucrainean dacă le furnizăm arme? Suntem siguri că Ucraina poate câştiga în faţa maşinăriei militare a Rusiei? Suntem conştienţi de potenţialul periculor pentru escaladare? Şi nu ar fi un pretext pentru Rusia să intre în conflict deschis", s-a întrebat ministrul german.

Această opinie este împărtăşită de Ian Bremmer, preşedintele societăţii de consultanţă Eurasia Group. "Singura cale prin care ruşii ar putea ajunge, în cel mai bun caz, la un conflict îngheţat, ar fi o combinaţie între presiuni şi stimulente. Şi cred că soluţia diplomatică este singura cale", a declarat el.

Printre liderii politici care participă la conferinţa de trei zile, deschisă vineri, figurează cancelarul german Angela Merkel, senatorul american John McCain şi primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici