Conflictul dintre Kirghizstan şi Tadjikistan escaladează. Militarii folosesc armament greu

Conflictul de la graniţa dintre Kirghizstan şi Tadjikistan escaladează şi s-ar putea transforma într-un război în toată regulă deoarece părţile au început să utilizeze armamentul greu, potrivit Reuters.

2586 afișări
Imaginea articolului Conflictul dintre Kirghizstan şi Tadjikistan escaladează. Militarii folosesc armament greu

Conflictul dintre Kirghizstan şi Tadjikistan escaladează. Militarii folosesc armament greu

Vineri, autorităţile din Kirghizstan şi Tadjikistan s-au acuzat reciproc de utilizarea armamentului greu, precum tancuri şi mortiere. Este vorbă escaladarea conflictului de frontieră care a provocat moartea a cel puţin trei persoane şi rănirea a 27 de persoane de la izbucnirea luptelor, în urmă cu două zile.

Serviciul poliţiei de frontieră din Kirghizstan a anunţat că forţele tadjice au deschis din nou focul asupra mai multor avanposturi ale sale vineri dimineaţa, iar ciocnirile au avut loc pe toată lungimea frontierei. Forţele tadjice sunt acuzate că folosesc tancuri, vehicule blindate de transport de trupe şi mortiere.

La rândul său, Tadjikistanul a acuzat forţele din Kirghizstan că au bombardat unul dintre avanposturile sale şi şapte sate cu „armament greu". Un civil a fost ucis şi trei sunt răniţi, au declarat autorităţile din oraşul tadjik Isfara. Kirghizstan a raportat 11 răniţi în cursul nopţii.

Miniştrii de externe din Kirghizstan şi Tadjikistan au discutat această chestiune, a declarat guvernul de la Bişkek, dar serviciul de pază a frontierei a anunţat că două acorduri de încetare a focului au eşuat deja.

Guvernatorii provinciilor din preajma frontierei urmau să se întâlnească la un punct vamal într-o altă încercare de a pune capăt conflictului.

Preşedintele din Kirghizstan, Sadyr Japarov, şi preşedintele tadjik, Emomali Rakhmon, participă la un summit regional de securitate în Uzbekistan şi au apărut printre liderii dintr-o fotografie de grup făcută joi la cină.

Confruntările legate de graniţa slab delimitată dintre cele două foste republici sovietice sunt frecvente, dar, de obicei, situaţia detensionează rapid.

Ambele ţări găzduiesc baze militare ruseşti şi au legături strânse cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici