Congresmenii îi cer lui Barack Obama să autorizeze distrugerea unei eventuale rachete nord-coreene

Congresmenii americani i-au cerut preşedintelui Barack Obama să promită că va distruge eventualele componente provenind de la o rachetă nord-coreeană şi chiar racheta însăşi, într-o scrisoare dată publicităţii miercuri, relatează AFP.

4 afișări

"Chiar dacă susţinem eforturile diplomatice ale administraţiei dumneavoastră de a împiedica o astfel de lansare, credem, de asemenea, că pot fi luate măsuri preventive pentru a folosi capacităţile noastre antirachetă dacă Statele Unite sau aliaţii noştri sunt puşi în pericol", au declarat congresmenii în scrisoarea lor, datată marţi.

Mesajul este semnat de un grup de 16 congresmeni republicani, între John McHugh, membru al Comisiei pentru Forţele armate a Camerei Reprezentanţilor.

"Informaţii recente sugerează că Japonia a autorizat armata să distrugă orice componentă a rachetei nord-coreene care ar putea să cadă pe teritoriul său", au scris ei. "Vă încurajăm respectuos să faceţi acelaşi lucru", adaugă aceştia, adresându-i-se lui Obama.

Coreea de Nord a anunţat că va lansa pe orbită între 4 şi 8 aprilie un "satelit de telecomunicaţii" care va survola nordul arhipelagului japonez.

Dar Statele Unite şi aliaţii lor asiatici bănuiesc că lansarea ar putea disimula un tir experimental cu rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Taepodong-2, care teoretic ar putea ajunge în teritoriul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici