Congresul din Peru a început demersurile pentru înlăturarea preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski

Şansele preşedintelui statului Peru, Pedro Pablo Kuczynski, de a supravieţui crizei politice s-au diminuat drastic după ce Congresul a adoptat, vineri, o moţiune pentru începerea procedurii de "vacantare prezidenţială", relatează site-ul agenţiei Reuters.

874 afișări
Imaginea articolului Congresul din Peru a început demersurile pentru înlăturarea preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski

Congresul din Peru a început demersurile pentru înlăturarea preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski (sursa: Peru Reports)

Au fost 93 de voturi pentru şi 17 împotrivă în Congres, controlat de către opoziţie, pentru încheierea mandatului prezidenţial. 87 de voturi sunt necesare pentru finalizarea procedurii de demitere, într-o sesiune programată pentru 21 decembrie.

Pedro Pablo Kuczynski este acuzat de fapte de corupţie. Compania de construcţii braziliană Odebrecht a dezvăluit în această săptămână plăţi în valoare de 4,8 milioane de dolari către companii deţinute de către Kuczynski sau de către un prieten apropiat al preşedintelui.

Preşedintele statului Peru a negat anterior orice legătură cu această companie din Brazilia, iar joi a recunoscut că este proprietarul unei companii care a primit bani de la Odebrecht, dar că nu există nimic ilegal cu privire la aceste plăţi. Susţinut de cabinetul său, Kuczynski a anunţat că nu va demisiona.

"Aceasta este o ruşine naţională. Opţiunea mai puţin dăunătoare pentru Peru ar fi demisia sa. Acum ne obligă să-l înlăturăm", a declarat congresmenul Lourdes Alcorta.

Dacă Pedro Pablo Kuczynski va fi demis, funcţia de şef al statului va fi preluată de către prim-vicepreşedintele Martin Vizcarra, actualul ambasador al statului Peru în Canada, până la organizarea alegerilor anticipate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici