Consiliul AIEA adoptă o rezoluţie prin care cere Rusiei să părăsească Zaporojie

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de ţări ale organismului de supraveghere nucleară al ONU a adoptat joi o rezoluţie prin care cere Rusiei să pună capăt ocupaţiei centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, au declarat diplomaţii prezenţi la reuniunea cu uşile închise, conform Reuters.

369 afișări
Imaginea articolului Consiliul AIEA adoptă o rezoluţie prin care cere Rusiei să părăsească Zaporojie

Rezoluţia este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, iar conţinutul lor este foarte asemănător, deşi prima rezoluţie, din martie, a precedat preluarea de către forţele ruseşti a controlului asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Ambele rezoluţii au fost propuse de Canada şi Polonia în numele Ucrainei, care nu face parte din consiliul de administraţie, cel mai important organism politic al AIEA.

Board-ul cere Rusiei să "înceteze imediat toate acţiunile împotriva şi la centrala nucleară Zaporojie şi la orice altă instalaţie nucleară din Ucraina", a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă şi şapte abţineri, au declarat diplomaţii.

Rusia şi China au fost ţările care au votat împotrivă, în timp ce Egiptul, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India şi Pakistan s-au abţinut, au adăugat ei.

Consiliul "deplânge acţiunile violente persistente ale Federaţiei Ruse împotriva instalaţiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezenţa continuă a forţelor ruse şi a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la centrala nucleară Zaporojie", se arată în textul rezoluţiei.

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, de bombardarea centralei.

Misiunea Rusiei la AIEA a declarat că "călcâiul lui Ahile al acestei rezoluţii" este că nu spune nimic despre bombardarea sistematică a centralei.

Rezoluţia adaugă că ocuparea centralei de către Rusia creşte semnificativ riscul unui accident nuclear. Personalul ucrainean continuă să opereze centrala în condiţii pe care AIEA le-a descris ca punând în pericol siguranţa sitului.

"Acest consiliu a abordat această problemă în martie şi a adoptat o rezoluţie care deplânge acţiunile violente ale Rusiei şi a cerut Rusiei să înceteze imediat toate acţiunile împotriva şi la instalaţiile nucleare din Ucraina şi să returneze controlul asupra acestora autorităţilor ucrainene competente", se arată în declaraţia SUA către consiliu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici