Consiliul de Securitate al ONU condamnă testul nord-coreean şi pregăteşte sancţiuni

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat luni noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord şi a decis să pregătească o rezoluţie care ar urma să conţină noi sancţiuni faţă de Phenian.

22 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU condamnă testul nord-coreean şi pregăteşte sancţiuni

Consiliul de Securitate al ONU condamnă testul nord-coreean şi pregăteşte sancţiuni

"Membrii Consiliului şi-au exprimat opoziţia fermă şi condamnarea testului nuclear efectuat la 25 mai 2009 de Coreea de Nord, care constituie o încălcare clară a Rezoluţiei 1.718", a declarat ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, în numele Consiliului, pe care îl prezidează în luna mai.

Ei au decis "să înceapă imediat să lucreze la o rezoluţie a Consiliului asupra acestui subiect", a adăugat Ciurkin, la finalul unei reuniuni de consultări convocată de urgenţă la cererea Japoniei, după testul nuclear nord-coreean.

Ei "cer" ca Phenianul "să îşi respecte pe deplin obligaţiile conform rezoluţiilor Consiliului", adaugă declaraţia, a cărei adoptare a necesitat unanimitatea celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Mai mulţi diplomaţi occidentali şi-au exprimat ulterior dorinţa ca viitoarea rezoluţie să includă noi sancţiuni împotriva regimului comunist de la Phenian.

"Rezoluţia va trebui să conţină noi sancţiuni care să se adauge celor deja adoptate" de Consiliu, a declarat ambasadorul adjunct al Franţei, Jean-Pierre Lacroix.

"Este important ca acţiunile Coreei de Nord, această gravă provocare care a luat forma unui test nuclear, să aibă un preţ", a adăugat el.

Lacroix a refuzat să precizeze despre ce sancţiuni ar fi vorba, afirmând că acest lucru va fi determinat de negocierile din cadrul Consiliului.

Ambasadoarea Statelor Unite, Susan Rice, şi-a exprimat de asemenea dorinţa pentru "măsuri puternice", dar fără a pronunţa cuvântul "sancţiuni".

"Credem că trebuie să fie o rezoluţie puternică, cu un conţinut de o fermitate adecvată, dar atât timp cât procesul de negocieri nu este încheiat, ar fi prematur să spunem care va fi conţinutul", a afirmat ea.

Statele Unite apreciază că noul test nuclear nord-coreean este "o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională şi vor încerca prin urmare să obţină o rezoluţie puternică, cu măsuri puternice", a adăugat Rice.

Ambasadorul Japoniei, Yukio Takasu, a afirmat că testul nuclear nord-coreean constituie o "ameninţare directă pentru securitatea Japoniei şi a Asiei".

Întrebat despre conţinutul viitoarei rezoluţii, el a refuzat de asemenea să intre în detalii. El a respins ideea ca rezoluţia să poată constitui o "pedeapsă" pentru Phenian, preferând cuvântul "consecinţă" a acţiunii sale.

Coreea de Nord a anunţat luni că a efectuat "cu succes" un nou test nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici