Consiliul de Securitate al ONU sancţionează Iranul pentru a patra oară

Consiliul de Securitate al ONU a impus miercuri noi sancţiuni Iranului, pentru a patra oară începând din 2006, pentru a încerca să îl convingă să îşi suspende activităţile nucleare sensibile şi să dea asigurări comunităţii internaţionale privind natura paşnică a programului său.

27 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU sancţionează Iranul pentru a patra oară

Consiliul de Securitate al ONU sancţionează Iranul pentru a patra oară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul a adoptat în acest scop Rezoluţia 1.929, redactată de Statele Unite şi având drept coautori Germania, Franţa şi Marea Britanie, cu 12 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere. Brazilia şi Turcia au votat împotrivă, iar Libanul s-a abţinut.

Textul reia şi lărgeşte câmpul sancţiunilor deja adoptate de trei ori de Consiliul de Securitate, în decembrie 2006, martie 2007 şi martie 2008.

El prevede în special că Iranul nu va putea investi în străinătate în anumite activităţi sensibile, precum minele de uraniu, şi că navele sale vor putea fi inspectate în apele internaţionale. Aceste inspecţii nu erau autorizate până în prezent decât la chei.

Proiectul interzice, de asemenea, vânzarea către Iran a opt noi tipuri de armament greu, în special tancuri.

Textul este însoţit de trei anexe care conţin liste cu persoane, entităţi şi bănci iraniene, care se vor adăuga celor deja afectate de sancţiuni individuale, precum îngheţarea averilor şi interdicţia de a călători în străinătate.

Anexele nu conţin decât un nume de persoană, Javad Rahiqi, şeful Centrului de tehnologie nucleară de la Ispahan, al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA), precum şi numele a 40 de entităţi şi bănci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici