Consiliul Europei: Expulzarea romilor din Franţa reprezintă o încălcare gravă a Cartei Sociale Europene

Evacuările forţate şi expulzările colective ale romilor de origine română şi bulgară din Franţa, în vara lui 2010, constituie o încălcare agravată a prevederilor Cartei Sociale Europene, a anunţat joi Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE), se arată într-un comunicat oficial.

383 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei: Expulzarea romilor din Franţa reprezintă o încălcare gravă a Cartei Sociale Europene

Consiliul Europei: Expulzarea romilor din Franţa reprezintă o încălcare gravă a Cartei Sociale Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comitetul de Miniştri al CoE a luat notă de raportul de la 28 iunie care conţine decizia Comitetul European pentru Drepturi Sociale şi a hotărât să îl facă public imediat, se arată în comunicat.

În rezoluţia sa, Comitetul îndeamnă Franţa să prezinte, într-o reuniune viitoare, măsurile adoptate sau pe care intenţionează să le adopte ca răspuns la situaţia descrisă în reclamaţie. Parisul este îndemnat, de asemenea, să prezinte situaţia cooperării sale în acest sens cu România şi Bulgaria, cele două ţări vizate.

În hotărârea sa cu privire la temeinicia reclamaţiilor, Comitetul European pentru drepturi Sociale a conchis, în unanimitate, că "evacuările forţate ale romilor de origine română şi bulgară care au avut loc în vara lui 2010 constituie o încălcare agravată" a prevederilor Cartei referitoare la nediscrimare şi dreptul la locuinţă, iar "expulzarea colectivă, în fapt, a romilor de origine română şi bulgară din Franţa, în vara lui 2010, constituie o încălcare" a prevederilor referitoare la nediscriminare şi garanţiilor referitoare la expulzare.

În vara lui 2010, Nicolas Sarkozy anunţa înăsprirea măsurilor care îi vizau pe romii din Franţa. După discursul din 30 iulie 2010 în care şeful statului francez afirma că dorea demolarea taberelor ilegale de romi, ministrul de Interne, Brice Hortefeux, anunţa o serie de măsuri destinate "combaterii delincvenţei romilor": demolarea a 300 de tabere ilegale în trei luni şi expulzarea spre România şi Bulgaria a romilor care au comis delicte. Aceste măsuri suscitau critici în UE.

La un an de la anunţarea acestor măsuri, o serie de organizaţii nonguvernamentale anunţau că peste 70 la sută dintre taberele ilegale de romi au fost demolate, iar familiilor li s-au oferit stimulente financiare pentru a părăsi ţara. De asemenea, organizaţii neguvernamentale franceze declarau că, în pofida acestei acţiuni discriminatorii a Guvernului, în Franţa există acelaşi număr de romi ca înainte, deoarece mulţi dintre ei s-au întors. Dar pentru că taberele lor au fost distruse, romii trăiesc în condiţii şi mai mizere, într-un climat de teamă şi intimidare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici