Consiliul Federaţiei din Rusia aprobă prelungirea mandatului prezidenţial

Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a adoptat miercuri un amendament care prelungeşte durata mandatului prezidenţial în Rusia de la patru la şase ani, au anunţat agenţiile ruse de presă.

20 afișări
Imaginea articolului Consiliul Federaţiei din Rusia aprobă prelungirea mandatului prezidenţial

Consiliul Federaţiei din Rusia aprobă prelungirea mandatului prezidenţial la şase ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În total, 144 de senatori s-au pronunţat pentru, cu 18 mai mult decât minimul necesar (126), numai unul votând împotrivă.

Această decizie a venit după ce Duma din Rusia (Camera inferioară a Parlamentului) a adoptat vineri amendamentul adus Constituţiei care prelungeşte durata mandatului prezidenţial de la patru la şase ani.

Consiliul Federaţiei a aprobat de asemenea o prelungire a legislaturii Dumei de Stat de la patru la cinci ani, aceste măsuri urmând să se aplice la următoarele alegeri legislative şi prezidenţiale, prevăzute pentru 2011 şi respectiv 2012, în cazul în care nu va avea loc un scrutin anticipat.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a propus la 5 noiembrie această reformă, relansând ipotezele asupra intenţiilor puterii, în special a predecesorului său de la Kremlin, Vladimir Putin, care deţine, în prezent, funcţia de premier.

Această reformă constituţională a fost examinată în procedură de urgenţă în cele două Camere ale Parlamentului, astfel că poate fi considerată adoptată de Legislativ.

Amendamentele vor fi ulterior examinate de adunările regionale ale Federaţiei Ruse, respectiv 83 de republici şi regiuni ruse. Pentru a intra în vigoare, trebuie aprobate de două treimi dintre entităţile Federaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici