Consiliul Gardienilor Constituţiei din Iran aprobă acordul în domeniul nuclear cu şase mari puteri

Consiliul Gardienilor Constituţiei a ratificat miercuri un proiect de lege care aprobă acordul în domeniul nuclear dintre Teheran şi şase mari puteri, potrivit agenţiei IRNA şi altor agenţii de stat, permiţând astfel Guvernului să implementeze acordul, relatează Reuters în pagina electronică.

376 afișări
Imaginea articolului Consiliul Gardienilor Constituţiei din Iran aprobă acordul în domeniul nuclear cu şase mari puteri

Consiliul Gardienilor Constituţiei din Iran aprobă acordul în domeniul nuclear cu şase mari puteri

Parlamentul iranian a aprobat marţi proiectul de lege cu o majoritate puternică, un vor considerat o victorie a Guvernului preşedintelui Hassan Rohani împotriva opozanţilor conservatori ai acordului încheiat pe 14 iulie şi cunoscut sub numele de Planul cuprinzător de acţiune comună (Joint Comprehensive Plan of Action).

Consiliul Gardienilor Constituţiei - alcătuit din şase clerici musulmani numiţi de liderul suprem şi şase parlamentari aleşi de Parlament - este însărcinat să se asigure că proiectele de lege nu încalcă legislaţia religioasă sau Constituţia Iranului.

"Majoritatea Consiliului nu a găsit că proiectul de lege ar fi împotriva legilor religioase şi Constituţiei", a declarat Nejatollah Ebrahimian, un purtător de cuvânt al Consiliului, citat de agenţia Fars.

Poziţia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei - care are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat - este necunoscută.

Până în prezent, el nu a aprobat, dar nici nu a respins, acordul, însă a criticat activitatea echipei de negociatori a lui Rohani.

Întrucât Khamenei nu se opune în mod deschis proiectului, analiştii se aşteaptă ca Iranul să înceapă să-şi închidă părţi ale programului nuclear în săptămânile care urmează.

Atunci când va fi finalizat, acest proces va conduce la ridicarea celei mari părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Republicii islamice începând din 2006, din cauza unor îngrijorări potrivit cărora Teheranul căuta în secret să se doteze cu bomba atomică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici