Consiliul musulman îndeamnă islamiştii "să nu manifesteze"

Reprezentanţi ai comunităţii musulmane au îndemnat islamiştii, vineri, în ziua marii rugăciuni în moschei, "să nu manifesteze" împotriva unui film antiislam sau a caricaturilor lui Mahomed publicate de o revistă franceză în timp ce Franţa se teme pentru emigranţii săi.

190 afișări
Imaginea articolului Consiliul musulman îndeamnă islamiştii "să nu manifesteze"

Consiliul musulman îndeamnă islamiştii "să nu manifesteze" (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Mohamed Moussaoui, preşedintele Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), instanţă reprezentativă pentru diferite curente musulmane în Franţa, şi-a "reiterat îndemnul de a nu manifesta" la postul Radio France Internationale (RFI).

"Considerăm că orice manifestaţie în contextul actual poate face obiectul unor manipulări şi poate fi contraproductivă. Musulmanii din Franţa trebuie să respecte cadrul legal în care manifestaţiile sunt autorizate", a spus Moussaoui.

"Până acum, indignarea musulmanilor în Franţa este legitimă. Este vorba într-adevăr despre o intruziune agresivă şi inutilă în străfundurile sentimentelor lor religioase. Este vorba despre o provocare. Ei au dreptul să-şi exprime indignarea", adaugă el.

În Franţa şi în străinătate, musulmanii au condamnat energic publicarea în această săptămână de către revista satirică de stânga Charlie Hebdo a zece caricaturi reprezentându-l pe Mahomed, dintre care două îl înfăţişează nud.

Această publicare a fost făcută în timp ce de zece zile mai mult de 30 de persoane au murit în manifestaţii ce au avut loc în diverse ţări musulmane împotriva filmului "Inocenţa Musulmanilor", produs în Statele Unite şi din care un fragment circulă pe Internet.

Occidentalii se tem ca publicarea acestor caricaturi să nu crească tensiunile şi să nu determine noi tulburări vineri.

De dimineaţă, ministrul francez al Afacerilor Externe a anunţat că nu au fost înregisrare incidente la reprezentanţele intereselor sale în străinătate sau în rândul imigranţilor francezi.

Autorităţile franceze au decis să menţină închise vineri ambasadele, consulatele şi şcolile în 20 de ţări arabo-musulmane.

În timp ce manifestanţii au huiduit Franţa, joi, la Teheran sau la Kabul, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a invitat cetăţenii francezi din ţările musulmane la prudenţă, sfătuindu-i ca, "de preferat", să rămână în casele lor vineri.

Autorităţile franceze au interzis de asemenea două manifestaţii la Paris prevăzute pentru sâmbătă în faţa ambasadei americane şi Marii Moschei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici