Consiliul UE a lansat misiunea EUNAVFOR Med împotriva traficanţilor de imigranţi pe Mediterana

Consiliul Uniunii Europene a lansat luni operaţiunea navală împotriva traficanţilor de imigranţi de pe Marea Mediterană, denumită "EUNAVFOR Med", a cărei misiune este să identifice, să captureze şi să înlăture navele şi bunurile folosite de traficanţi, informează un comunicat al Consiliului.

239 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE a lansat misiunea EUNAVFOR Med împotriva traficanţilor de imigranţi pe Mediterana

Consiliul UE a lansat misiunea EUNAVFOR Med împotriva traficanţilor de imigranţi pe Mediterana (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Uniunea Europeană nu a privit niciodată atât de serios ca acum problema imigraţiei. Prin această operaţiune, vizăm modelul de afacere al celor care beneficiază de pe urma suferinţei migranţilor. Dar este doar o parte a unei strategii mai ample care include cooperarea cu partenerii noştri din Africa, în special din regiunea Sahel, şi cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi UNHCR (agenţia ONU pentru Refugiaţi). Suntem hotărâţi să contribuim la salvarea unor vieţi, să desfiinţăm reţelele de traficanţi de persoane şi să ne ocupăm de cauzele imigraţiei", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, potrivit comunicatului.

EUNAVFOR Med se va desfăşura în etape, în conformitate cu legislaţia internaţională, inclusiv cu legile privind refugiaţii şi drepturile omului. Prima etapă se concentrează pe supravegherea şi evaluarea reţelelor de traficanţi de persoane din regiunea central-sudică a Mediteranei.

A doua etapă a operaţiunii prevede căutarea şi, dacă va fi nevoie, capturarea navelor suspecte. O a treia etapă va permite înlăturarea navelor şi altor bunuri, de preferat înainte de a fi folosite, şi prinderea traficanţilor.

Consiliul UE va evalua momentul lansării etapelor următoare, ţinând cont de un mandat ONU şi de consimţământul statelor riverane vizate.

Sediul operaţiunii va fi la Roma, iar comandantul este amiralul Enrico Credendino, care va fi asistat pe mare de amiralul Andrea Gueglio. Costurile operaţiunii sunt estimate la 11,82 milioane de euro pentru etapa de început de două luni şi mandatul iniţial de 12 luni.

EUNAVFOR Med, înfiinţată la 18 mai 2015, este unul dintre elementele unei strategii a UE privind imigraţia menită să răspundă la nevoia imediată de a salva vieţi şi a rezolva situaţii de urgenţă, precum şi de a combate cauzele migraţiei şi reţelele de traficanţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici