Constituţie suspendată, graniţe închise. Cât ar putea dura tranziţia din Sudan/ Armata a preluat controlul ţării

Consiliul Militar al Sudanului preconizează că perioada de tranziţie a puterii poate dura doar o lună, în condiţii de pace, deşi acest lucru ar putea dura până la doi ani, conform anunţului făcut joi, relatează Reuters.

1243 afișări
Imaginea articolului Constituţie suspendată, graniţe închise. Cât ar putea dura tranziţia din Sudan/ Armata a preluat controlul ţării

Constituţie suspendată, graniţe închise. Cât ar putea dura tranziţia din Sudan/ Armata a preluat controlul ţării. Foto: Hepta

Liderul Consiliului Militar, ministrul Apărării Ahmed Awad Ibn Auf, a anunţat joi că perioada de tranziţie va dura doi ani, după care vor fi organizate alegeri electorale.

Armata sudaneză a preluat controlul ţării joi, după ce l-a înlăturat din funcţie pe preşedintele Omar al-Bashir, care a fost ulterior arestat. Preşedintele Omar al-Bashir a fost destituit după aproape 30 de ani petrecuţi în funcţie.

Ministrul Apărării a transmis că a fost declarată stare de urgenţă timp de trei luni. De asemenea, Constituţia a fost suspendată, graniţele au fost închise pe termen nedeterminat şi spaţiul aerian al Sudanului a fost închis pentru 24 de ore.

De asemenea, Consiliul Militar a anunţat că nu îl va extrăda pe fostul preşedinte Omar al-Bashir, dar există posibilitatea ca acesta să fie supus unui proces de judecată în Sudan.

„În calitatea de Consiliu Militar în exerciţiu, nu îl vom trimite pe preşedinte altundeva. Poate îl vom judeca aici, dar nu îl vom trimite altundeva”, a declarat Omar Zeinalabdin, liderul comitetului politic al Consiliului Militar.

Curtea Penală Internaţională (ICC) a emis pe numele lui Omar al-Bashir un mandat internaţional de arestare, acuzându-l de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici