Continuă confruntările militare din apropierea capitalei Libiei, Tripoli. Rusia face apel la calm

Confruntările militare din apropierea capitalei Libiei, Tripoli, între miliţiile loiale Guvernului de uniune naţională şi grupul numit Armata Naţională Libiană, condusă de Khalifa Haftar, au continuat şi în cursul zilei de sâmbătă, potrivit BBC.

1534 afișări
Imaginea articolului Continuă confruntările militare din apropierea capitalei Libiei, Tripoli. Rusia face apel la calm

Continuă confruntările militare din apropierea capitalei Libiei, Tripoli, continuă. Rusia face apel la calm

Potrivit Al Jazeera, forţele guvernamentale au lansat mai multe raiduri aeriene împotriva trupelor generalului Haftar, într-o încercare de a opri avansul acestora către Tripoli.

Armata Naţională Libiană, condusă de Haftar, a anunţat, prin intermediul unui comunicat lansat sâmbătă, că desfăşoară o operaţiune pentru a prelua controlul asupra fostului aeroport internaţional din Tripoli, aflat la 30 de kilometri de oraş. Aeroportul ar urma să fie utilizat ca punct de lansare pentru misiuni care vor avea scopul de a ocupa mai multe puncte-cheie ale capitalei, potrivit aceluiaşi comunicat.

Confruntările au loc în trei suburbii din zona sudică a capitalei ţării. Trimisul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a declarat sâmbătă că, în ciuda situaţiei tensionate, conferinţa privind organizarea de noi alegeri, programată să se desfăşoare în perioada 14-16 aprilie, va avea loc.

Khalifa Haftar a anunţat recent mai multe mişcări de trupe înaintea unui asalt planificat asupra capitalei Tripoli, unde se află şi sediul Guvernului, condus de Fayez al-Serraj şi sprijinit de Naţiunile Unite. Haftar, care este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Franţa, a ocupat în ultimele săptămâni diverse zone din partea sudică a ţării şi a anunţat că plănuieşte un atac împotriva teroriştilor care, spune el, s-ar afla la Tripoli.

Generalul Haftar a purtat o discuţie cu Secretarul general ONU, Antonio Guterres, căruia i-a comunicat că operaţiunile forţelor pe care le conduce nu se vor încheia până când „terorismul” nu va fi înfrânt.

G7, grupul statelor puternic industrializate, a solicitat tuturor părţilor să „inceteze imediat orice activitate militară”. Consiliul de Securitate al ONU a lansat un apel similar. Rusia a făcut apel către părţile implicate în conflict să ajungă la o înţelegere. Aflat într-o vizită în Egipt, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat asupra unor intervenţii străine în Libia.

Războiul civil din Libia, declanşat după căderea regimului Gaddafi, în 2011, este o confruntare între forţele armate din zona estică a ţării, conduse de Khalifa Haftar şi forţele guvernamentale, sprijinite de ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici