Contrabandă cu castraveţi de mare, un puternic afrodisiac, în Sri Lanka. Preţul pe kilogram ajunge la 200 de lire sterline

  • Cererea crescută a acestor animale pe cale de dispariţie a determinat exploatarea lor prin comerţul ilegal, ceea ce duce la degradarea biodiversităţii.
  • Preţul castraveţilor de mare a crescut la 200 de lire sterline pe kilogram, speciile rare fiind evaluate la peste 2.500 de lire sterline per kilogram.
  • Trei bărbaţi au fost prinşi făcând contrabandă cu aproape 1.000 kg de castravete de mare. Captura a fost evaluată la 500.000 de lire sterline pe piaţa internaţională.
1165 afișări
Imaginea articolului Contrabandă cu castraveţi de mare, un puternic afrodisiac, în Sri Lanka. Preţul pe kilogram ajunge la 200 de lire sterline

Contrabandă cu castraveţi de mare în Sri Lanka. Preţul pe kilogram ajunge la 200 de lire sterline

Castraveţii de mare sunt foarte căutaţi în China şi ţările din Asia de Sud-Est, unde sunt consideraţi o delicatesă culinară şi folosiţi în medicamente tradiţionale, dar şi ca un puternic afrodisiac. Cererea crescută a acestor animale pe cale de dispariţie a lansat un comerţ incredibil de profitabil, ceea ce a adus la exploatarea masivă, contrabandă şi degradarea biodiversităţii în Sri Lanka, relatează The Guardian
 
Valoarea castraveţilor de mare a crescut considerabil în ultimele decenii. În anii 1980, castraveţii de mare costau în jur de 50 de lire sterline pe kilogram. În prezent, preţul a crescut la 200 de lire sterline pe kilogram, speciile rare fiind evaluate la peste 2.500 de lire sterline per kilogram. 
 
 
Populaţia speciilor rare a scăzut cu peste 60%
 
Acum, odată cu creşterea valorii acestor animale, exploatarea s-a extins din ce în ce mai mult. Cererea de castraveţi de mare a dus la violenţe mortale în Mexic, implicare în organizaţiile criminale din Japonia şi contrabandă între zona continentală din Tanzania şi Zanzibar.
 
„Populaţiile scad din cauza pescuitului excesiv. Afectează biodiversitatea şi afectează şi mijloacele de trai ale pescarilor care depind de această activitate ”, spune Chamari Dissanayake, lector superior de zoologie la Universitatea Sri Jayewardenepura din Sri Lanka. 
 
Golful Palak şi Mannar au fost cele mai exploatate locuri. Populaţia speciilor rare a scăzut cu peste 60%. 
 
Pentru Anthony Vigrado comerţul castraveţilor de mare reprezintă cea mai valoroasă sursă de venit a sa din ultimii 12 ani. 
 
Dar după o căutare de 10 ore, captura sa este doar o fracţiune din ceea ce a fost odinioară, deoarece ţărmurile din nordul Sri Lanka şi din sudul Indiei au devenit un loc primordial pentru exploatare.
 
„Pescarii ilegali trec peste graniţele noastre şi exploatează castraveţi de mare în locurile în care noi pescuim în mod normal. Ne pierdem veniturile şi din cauza lor”, spune Anthony.
 
În această situaţie se află mai mult de 10.000 de familii de pescari de-a lungul coastelor nordice.
 
Stanny Lambert, un alt pescar în vârstă de 31 de ani din Vankalai,  Mannar, spune că este întristat şi supărat de numeroasele activităţi ilegale care se petrec în zonă. 
 
„Este lipsit de etică şi suntem blocaţi, pentru că ei strâng totul înainte de noi”, spune el, menţionând că el şi tatăl său sunt pescari autorizaţi pentru castraveţi de mare de 11 ani.
 
Majoritatea activităţilor infracţionale raportate profită de reglementările diferite din ţările vecine.
 
 
 India a interzis în totalitate comerţul cu acest animal marin
 
În timp ce Sri Lanka eliberează licenţe de pescuit şi permite exportul de castraveţi de mare, India a interzis în totalitate orice comerţ a acestora încă din 2001.
 
În luna august a anului trecut, trei bărbaţi au fost prinşi făcând contrabandă cu aproape 1.000 kg de castravete de mare. Captura a fost evaluată de Garda de Coastă Indiană la 500.000 de lire sterline pe piaţa internaţională.
 
De ani de zile, autorităţile din Sri Lanka şi India încearcă să combată această crimă marină. Dar, în ciuda numărului de arestări şi confiscări care se află în continuă creştere, noile cazuri arată că acest comerţ ilegal se extinde în zone neatinse anterior.
 
Potrivit OceansAsia, crima organizată de castravete de mare se răspândeşte mai departe de Golful Palk şi Golful Mannar, în zonele subexploatate ale teritoriului uniunii Lakshadweep, un arhipelag de pe coasta de sud-vest a Indiei.
 
„Epuizarea resurselor ar putea fi un motiv major pentru care aceşti oameni să caută noi moduri şi locuri de exploatare. Lakshadweep este mult mai curat, astfel încât acesta poate deveni locul unde contrabandiştii s-ar putea muta acolo”, spune Sajan John, şef de politici şi proiecte marine la Wildlife Trust din India.
 
Dându-şi seama de gravitatea nivelurilor crescânde de criminalitate din comerţ, autorităţile locale au luat măsuri mai aspre, spune John. În februarie 2020, prima zonă de conservare a castraveţilor de mare din lume a fost creată în Lakshadweep. Au fost înfiinţate baze anti-braconaj peste insule, iar grupul de lucru pentru protecţia castraveţilor de mare din Lakshadweep a fost format cu ajutorul Biroului Central de Investigaţii din India.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici