LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 472. Contraofensiva ucraineană, ziua 3: guvernatorul rus al Hersonului ar fi fost grav rănit în urma unui atac ucrainean / Ucrainenii au străpuns liniile de apărare ruseşti şi avansează spre unele zone aflate sub ocupaţia invadatorilor

  • Trupele ucrainene au străpuns liniile defensive ruseşti în unele zone, transmite Ministerul britanic al Apărării.
  • Forţele ucrainene au făcut progrese notabile în direcţia Orikhiv, regiunea Zaporizhzhia.
  • Localnicii de lângă Bakhmut îi întâmpină pe soldaţii ucraineni ca pe eliberatori.
5562 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 472. Contraofensiva ucraineană, ziua 3: guvernatorul rus al Hersonului ar fi fost grav rănit în urma unui atac ucrainean / Ucrainenii au străpuns liniile de apărare ruseşti şi avansează spre unele zone aflate sub ocupaţia invadatorilor

Mediafax Foto

*Pentru mai multe detalii despre începerea contraofensivei, accesaţi Contraofensiva ucraineană, ziua 1 şi Contraofensiva ucraineană, ziua 2

UPDATE - Macron către Iran: opriţi sprijinul pentru Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut Iranului „să pună capăt imediat sprijinului” pentru Rusia în războiul din Ucraina, prin livrarea de drone, în timpul unei conversaţii telefonice cu preşedintele iranian Ebrahim Raissi. Şeful statului francez „a avertizat asupra consecinţelor grave, atât de securitate, cât şi umanitare, ale livrării Iranului de drone către Rusia şi a cerut Teheranului să pună capăt imediat sprijinului pe care îl oferă războiului de agresiune Rusia împotriva Ucrainei”.

UPDATE - Zelenski: 3.000 de oameni evacuaţi în Herson şi Mikolaiv

„Până în prezent, peste 3.000 de oameni au fost evacuaţi din teritoriul regiunilor Herson şi Mikolaiv. Dar, din nou, acesta este doar un teritoriu liber sub controlul nostru. În teritoriul ocupat, este posibil să ajutăm oamenii doar în unele zone. Teroriştii ruşi fac totul pentru a se asigura că există cât mai multe victime ale dezastrului”, a spus preşedintele ucrainean, în discursul său de seară, publicat pe canalul său de Telegram.

UPDATE - Ministerul Apărării din Rusia, pe ton propagandistic: Ofensiva Ucrainei a eşuat în Doneţk şi în Zaporizhzhia 

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele ucrainene au continuat încercările „nereuşite” în ultimele 24 de ore de a lansa atacuri la sud de Doneţk şi în regiunile Zaporizhzhia , precum şi în zona oraşului Bakhmut.

De asemenea, Rusia a ameninţat că va renunţa la acordul cu cereale la Marea Neagră dacă nu sunt îndeplinite cererile privind exporturile  de alimente şi îngrăşăminte, a declarat sâmbătă viceministrul de Externe Serghei Verşinin. 

UPDATE - Acţiuni contraofensive şi defensive  au loc în Ucraina, a raportat Zelenski 

Volodîmîr Zelenski a raportat că în Ucraina au loc acţiuni contraofensive şi defensive, dar nu a spus în ce stadiu se află operaţiunea. 

UPDATE - Forţele ucrainene au avansat 1,400 de metri spre Bakhmut 

Avansul este cel mai recent dintr-o serie de câştiguri similare raportate în această săptămână de forţele ucrainene la Bakhmut, oraş pe care Rusia a declarat că l-a capturat luna trecută, după cea mai sângeroasă şi mai lungă bătălie din Europa postbelică. 

„Încercăm... să dăm lovituri  inamicului, contraatacăm. Am reuşit să avansăm până la 1.400 de metri pe diferite secţiuni ale frontului”, a spus purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, întrebat despre luptele din apropierea lui Bakhmut.

  

 

UPDATE - Unul dintre aliaţii lui Putin, un guvernator „marionetă", ar fi fost grav rănit într-un atac ucrainean 

Guvernatorul „marionetă” al regiunii Herson, Vladimir Saldo, ar fi fost grav rănit în urma unui bombardament de precizie asupra unui hotel numit în mod ironic „Pozitiv”.

 

UPDATE - Localnicii îi întâmpină pe soldaţii ucraineni ca pe eliberatori. Armata ucraineană avansează cu contraofensiva spre Bakhmut

 

 

 

UPDATE - Forţele ucrainene au făcut progrese notabile în direcţia Orikhiv, regiunea Zaporizhzhia, după o ajustare la planurile lor

Tancurile deteriorate au fost scoase de pe câmp şi depozitate la baze militare şi ateliere, şi ucrainenii au capturat poziţii importante din punct de vedere strategic.

 

 

 

 

UPDATE - Trupele ucrainene au străpuns apărarea rusească în unele zone 

 

Cea mai recentă actualizare de informaţii de la Ministerul Apărării al Regatului Unit a transmis că în ultimele 48 de ore au avut loc operaţiuni „semnificative” ucrainene în mai multe sectoare din estul şi sudul Ucrainei . 

Forţele ucrainene „probabil au făcut progrese bune” şi „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, a adăugat Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone, „progresul ucrainean a fost mai lent”.

Între timp, performanţa Rusiei a fost „mixtă”, unele unităţi „probabil efectuând operaţiuni de manevră de apărare,  în timp ce altele s-au retras într-o oarecare dezordine, pe fondul rapoartelor crescute privind victimele ruseşti în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”. 

Rapoartele de ieri 

  • Forţele ucrainene au avansat spre Bakhmut cu 1,2 km.
  • Ucrainenii au capturat oraşul Velyka Novosilka din sudul Ucrainei
  • 90 de militari ruşi şi-au abandonat poziţiile de luptă din Arapivka, un sat din regiunea Lugansk 
  • Vladimir Putin crede că Ucraina nu şi-a îndeplinit obiectivele contraofensivei 
  • Serviciile de securitate ucrainene au lansat o înregistrate cu conversaţii telefonice care atestă suspiciunea că Rusia a sabotat barajul Kakhovka 

 

 

Ştirea iniţială - se duc lupte grele 

Rusia şi Ucraina se luptă pentru controlul asupra teritoriului. Atât Moscova, cât şi Kievul au raportat lupte grele în regiunea Zaporizhzhia, din centrul de sud.

Ieri, 10 iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat că ofensiva ucraineană a început, dar a spus că trupele „nu şi-au atins obiectivele în niciun sector”.

Preşedintele Ucrainei Voldymyr Zelenskii nu a făcut referire directă la evoluţiile de pe câmpul de luptă, dar a lăudat „eroismul” soldaţilor săi.

În timp ce unii bloggeri au descris primele imagini cu tancuri germane şi vehicule blindate americane care semnalează că contraofensiva ucraineană era în desfăşurare, practic nu există niciun raport independent din primele linii.

Contraofensiva Ucrainei este de aşteptat să implice în cele din urmă mii de trupe antrenate şi echipate de Occident. SUA au anunţat vineri o asistenţă suplimentară de securitate de 2,1 miliarde de dolari, inclusiv echipamente de apărare aeriană şi muniţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici