Controverse în Norvegia pe tema planurilor de exploatare minieră la mare adâncime

Norvegia ar trebui să amâne cu cel puţin zece ani planurile de exploatare minieră la mare adâncime, a anunţat unul dintre principalii susţinători ai Guvernului norvegian. Exploatarea minieră la mare adâncime în scopuri comerciale reprezintă o premieră mondială.

174 afișări
Imaginea articolului Controverse în Norvegia pe tema planurilor de exploatare minieră la mare adâncime

Norvegia ar putea deveni prima naţiune care face exploatare minieră la mare adâncime cu scop comercial. Operaţiunea poate începe doar dacă parlamentul ţării aprobă un plan de a deschide în ocean o zonă mai mare decât teritoriul Marii Britanii pentru noua industrie. Exploatarea minieră ar putea oferi o sursă de metale rare utilizate pentru tranziţia de la combustibilii fosili.

Poiectul stârneşte cotroverse. Guvernul minoritar al Norvegiei ar trebui să îşi retragă propunerea de a deschide o vastă zonă offshore din Arctica pentru exploatarea minieră la mare adâncime şi să ceară un moratoriu de cel puţin zece ani asupra acestei activităţi, a declarat principalul său susţinător în parlament, potrivit Reuters.

Guvernul condus de laburişti, din care face parte şi Partidul de Centru, se bazează pe sprijinul unui partid numit Stânga Socialistă (SV), pentru a-şi adopta bugetul şi alte strategii cheie în parlament.

„Nu vom vota pentru propunerea pe care a înaintat-o guvernul. Credem că ar trebui să fie trimisă înapoi la guvern. Am dori să avem un moratoriu de cel puţin zece ani, pentru a putea afla mai multe (despre consecinţele asupra mediului) înainte de a începe săpăturile pentru minerale pe fundul mării", a declarat, pentru Reuters, Lars Haltbrekken, reprezentantul SV.

Parlamentul urmează să discute proiectul de lege al guvernului în această toamnă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici