Controverse în Turcia, din cauza logo-ului de campanie al lui Recep Tayyip Erdogan

Logo-ul campaniei prezidenţiale a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care conţine numele profetului Mahomed în arabă, a provocat controverse în Turcia, ţară musulmană, dar laică.

2979 afișări
Imaginea articolului Controverse în Turcia, din cauza logo-ului de campanie al lui Recep Tayyip Erdogan

Controverse în Turcia, din cauza logo-ului de campanie al lui Recep Tayyip Erdogan (Imagine: EPA/Mediafax Foto)

Ministrul de Finanţe, Mehmet Şimşek, a postat săptămâna trecută un mesaj pe Twitter, afirmând: "Ştiaţi că numele în arabă al profetului Mahomed este inclus în logo-ul candidatului nostru la prezidenţiale, Erdogan?".

Mesajul a provocat numeroase reacţii pe reţelele sociale, în care şeful Guvernului islamo-conservator este criticat pentru că "a amestecat politica şi religia".

"Erdogan arată cât de mult a comercializat islamul", a comentat utilizatorul The Nile, în timp ce o altă persoană, Serpilnaz Yasit, a criticat alegerea candidatului: "Cine se crede, este o blasfemie ca numele profetului să fie folosit în scopuri politice".

Premierul Erdogan, în vârstă de 60 de ani, considerat favorit la alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 august, organizate pentru prima oară prin sufragiu universal, nu a reacţionat în legătură cu logo-ul care a provocat polemici şi care, potrivit criticilor, ar semăna cu cel folosit de preşedintele american Barack Obama în cea de-a doua campanie pentru Casa Albă.

Premierul Erdogan, musulman practicant, este acuzat de opoziţie că a împins Turcia, pe care o conduce din 2002, spre o derivă "islamistă" printr-o serie de măsuri împotriva consumului de alcool, a legalizării vălului islamic în administraţia publică şi amestecul în viaţa privată a cetăţenilor.

Recent, premierul turc s-a declarat împotriva tatuajelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici