Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, fiind responsabilă de producerea unui cutremur de 6,3 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a fost detectat în Coreea de Nord, intensificând temerile că regimul de la Phenian a desfăşurat un nou test nuclear, informează BBC News. UPDATE Phenianul a anunţat, duminică, faptul că a testat cu succes bomba cu hidrogen.

18678 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, fiind responsabilă de producerea unui cutremur de 6,3 grade pe scara Richter

BREAKING | Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, fiind responsabilă de producerea unui cutremur de 5,6 grade pe scara Richter

UPDATE 09:50 Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

Phenianul a anunţat, duminică, faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi că aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de Coreea de Nord, informează CNN.

Anunţul a fost făcut de către agenţia de ştiri nord-coreeană KCNA, care a confirmat efectuarea cu succes a unei bombe cu hidrogen. Phenianul a precizat că bomba cu hidrogen poate fi încărcată pe o rachetă balistică intercontinentală.

”Totodată, testul marchează un pas important în atingerea scopului final de a completa procesul de a deveni o forţă nucleară”, a mai precizat KCNA.

Este al şaselea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, ultimul având loc în septembrie 2016. Potrivit Phenianului, bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât orice bombă atomică.

Japonia a condamnat testul, iar preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat de urgenţă Consiliul Naţional de Securitate. Oficialii de la Seul au precizat că testul a avut loc în provincia Kilju, unde este situat situl nuclear Punggye-ri.

Cutremurul artificial provocat de explozie a fost de aproximativ zece ori mai puternic decât cel provocat de precedentul test nuclear al Coreei de Nord.

Datale iniţiale relevate de către Institutul american de geofizică (USGS) scoteau în evidenţă că seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter, producându-se la o adâncime de 10 kilometri. Ulterior, aceste date au fost revizuite, USGS precizând că cutremurul a avut magnitudinea de 6,3 grade şi s-a produs la suprafaţa pământului, provocat de o explozie.

Acesta este cel mai puternic test nuclear efectuat de Coreea de Nord. Phenianul nu a ţinut cont de sancţiunile ONU şi de presiunea internaţională şi a continuat să-şi dezvolte programul nuclear şi balistic, fiind în posesia unor rachete despre care se presupune că au potenţialul de a atinge teritoriul Statelor Unite.

UPDATE 08:00 Coreea de Nord ar fi efectuat un nou test nuclear

Autorităţile din Japonia au declarat că seismul cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter produs în Coreea de Nord a fost provocat de o explozie nucleară, confirmând datele emise de către Institutul american de geofizică (USGS), relatează BBC şi CNN.

Explozia s-ar fi produs în regiunea în care Phenianul a mai efectuat anterior teste nucleare, iar autorităţile japoneze au precizat că seismul a fost provocat de o explozie nucleară.

Datele emise de către Institutul american de geofizică (USGS) scot în evidenţă că seismul cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter produs, duminică, în Coreea de Nord a fost provocat de explozie ce s-a produs în apropierea centrului nuclear Punggey-ri.

Cu câteva ore mai devreme, Kim Jong-un a inspectat o bombă cu hidrogen, despre care se spune că poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.

”Toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în ţară, iar dispozitivul este o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile şi cu tehnologia noastră”, a liderul nord-coreean, citat de KCNA.

Criza din Peninsula Coreea s-a intensificat în luna iulie, Coreea de Nord efectuând două teste ale rachetei balistice intercontinentale Hwasong-14, despre care se presupune că are capacitatea să atingă teritoriul Statelor Unite. De atunci, retorica dintre Washington şi Phenian s-a amplificat, fiind lansate ameninţări reciproce.


Seismologii americani au precizat că sesimul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.

Ca reacţie, în Coreea de Sud a fost convocat o întrunire a Consiliului de Securitate Naţională. Oficialii sud-coreeni au afirmat că mişcarea telurică a avut loc în regiunea Kilju, unde se situează situl nuclear Punggye-ri.

Administraţia de Cutremure din China are suspiciuni că seismul s-a produs din cauza unei explozii suspecte.

Mişcarea seismică s-a produs la doar câteva ore după ce Kim Jong-un a fost fotografiat inspectând o bombă cu hidrogen, despre care agenţia de presă nord-coreeană KCNA a precizat că poate fi încărcată pe o rachetă balistică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici