Coreea de Nord cere trupelor SUA din Coreea de Sud să pună capăt "provocărilor"

Coreea de Nord a cerut trupelor americane staţionate în Coreea de Sud să pună capăt "provocărilor" în zona-tampon dintre cele două Corei, ameninţând, în caz contrar, cu "un răspuns hotărât".

62 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord cere trupelor SUA din Coreea de Sud să pună capăt "provocărilor"

Coreea de Nord cere trupelor SUA din Coreea de Sud să pună capăt "provocărilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avertismentul a fost formulat într-un moment de intensificare a tensiunilor în regiune, după ce regimul comunist de la Phenian a anunţat, marţi, că pregăteşte lansarea unui satelit, în pofida avertismentelor autorităţilor de la Seul şi Washington.

"Dacă forţele americane continuă să se comporte arogant în zona controlată de Nord şi de Sud, Armata Coreeană a Poporului va replica în mod hotărât", se arată într-un comunicat al forţelor nord-coreene.

Comunicatul, difuzat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA, a fost transmis sâmbătă forţelor sud-coreene. Conform textului, 62 de militari americani şi 58 de vehicule au intrat în zona-tampon şi s-au apropiat la 100 de metri de linia de demarcaţie, începând din data de 20 februarie fiind înregistrate 66 de astfel de incidente.

Ministerul sud-coreean al Apărării a respins acuzaţiile, afirmând că militarii americani îndeplinesc misiuni de supraveghere "legitime".

Relaţiile dintre cele două Corei - state aflate, oficial, încă în stare de război după conflictul din 1950-1953 - s-au deteriorat puternic după venirea la putere, în februarie 2008, a preşedintelui sud-coreean Lee Myung-Bak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici