Coreea de Nord, dată în judecată pentru sprijinirea Hezbollah

Circa 30 de americani care afirmă că au fost răniţi în atacurile cu rachete lansate de Hezbollah asupra Israelului în timpul conflictului din 2006 din Liban au depus o plângere împotriva Coreei de Nord, acuzând Phenianul că a oferit asistenţă militară mişcării şiite.

21 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord, dată în judecată pentru sprijinirea Hezbollah

Kim Jong Il, liderul nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reclamanţii solicită daune morale şi materiale în valoare de 100 de milioane de dolari, conform unui comunicat dat publicităţii de avocatul lor, Nitsana Darshan-Leitner.

Plângerea a fost depusă de 30 de persoane, într-un tribunal federal din Washington, iar reclamanţii afirmă că regimul de la Phenian a ajutat Hezbollah să construiască depozite blindate subterane pentru stocarea rachetelor. Din acest motiv, "Coreea de Nord este responsabilă din punct de vedere financiar pentru cazurile în care cetăţeni americani au fost răniţi în urma atacurilor teroriste", afirmă Darshan-Leitner.

"Reclamaţia are ca scop obţinerea unei decizii judecătoreşti în favoarea victimelor terorismului şi transmiterea unui mesaj către Coreea de Nord, potrivit căruia aceasta nu poate continua să susţină Hezbollah fără a fi pedepsită", a adăugat ea.

Acuzaţiile sunt susţinute cu documente ale Congressional Research Service, centru finanţat de guvernul american.

Hezbollah a lansat mii de rachete în teritoriul israelian în timpul conflictului soldat cu peste 1.200 de victime în Liban şi 160 în Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici