Coreea de Nord dispune de o uzină clandestină de îmbogăţire a uraniului

Coreea de Nord continuă să dezvolte clandestin un program nuclear pe bază de uraniu îmbogăţit, în pofida dezminţirilor sale, potrivit unui cotidian sud-coreean.

11 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord dispune de o uzină clandestină de îmbogăţire a uraniului

Coreea de Nord dispune de o uzină clandestină de îmbogăţire a uraniului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei surse guvernamentale citate de publicaţia Dong-A Ilbo, Coreea de Sud împreună cu aliatul său american au primit informaţii privind existenţa unei uzine în care se fabrică bombe pe bază de uraniu puternic îmbogăţit (UHE) în districtul Yongbyon din provincia Pyongan-Nord.

"Coreea de Sud şi Statele Unite au împărtăşit informaţii conform cărora Coreea de Nord a construit o uzină de îmbogăţire a uraniului operaţională", a declarat sursa citată.

Publicaţia nu oferă pentru moment nici un fel de detalii privind gradul de tehnologie atins şi nivelul de producţie al uzinei.

În 2002, SUA au acuzat Phenianul de dezvoltarea unui program de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, acuzaţie pe care regimul comunist o dezminte.

Coreea de Nord, care a efectuat primul test nuclear în 2006, s-a implicat din august 2003 în negocieri ample cu Coreea de Sud, China, SUA, Rusia şi Japonia în vederea dezafectării instalaţiilor sale nucleare.

Aceasta a semnat în 2007 un acord pentru dezactivarea şi apoi închiderea tuturor instalaţiilor nucleare în schimbul unui ajutor energetic, al normalizării relaţiilor cu Statele Unite şi Japonia şi al semnării unui acord oficial de pace pentru peninsula coreeană.

Dar tergiversările durează de câteva luni în ceea ce priveşte modalităţile de verificare a denuclearizării.

Pentru a spori tensiunea, Phenianul a anunţat lansarea iminentă a unei rachete, oficial în cadrul programului său spaţial, alimentând temerile privind testarea unei rachete de tip Taepodong-2, cu rază lungă de acţiune, care ar putea să atingă Alaska.

Citeşte şi:

Coreea de Nord va utiliza arma nucleară doar dacă îi este ameninţată existenţa

Hillary Clinton oferă Phenianului o normalizare a relaţiilor, în cazul denuclearizării

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici