Coreea de Nord susţine că îşi va continua programul spaţial în ciuda sancţiunilor ONU

Coreea de Nord şi-a reafirmat miercuri "dreptul legitim" de a lansa rachete de uz civil şi a asigurat că îşi va continua programul spaţial în pofida sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU, pe a cărui autoritate în materie o contestă.

357 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord susţine că îşi va continua programul spaţial în ciuda sancţiunilor ONU

Coreea de Nord susţine că îşi va continua programul spaţial în ciuda sancţiunilor ONU (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu contează ce spun ceilalţi, noi vom continua să ne exercităm dreptul legitim de a lansa sateliţi", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe după tirul reuşit al unei rachete cu rază lungă de acţiune, care a generat un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale.

Purtătorul de cuvânt, citat de agenţia oficială KCNA, a insistat asupra caracterului "paşnic" al programului spaţial nord-coreean, care se înscrie într-un plan general de "construcţie economică şi de ameliorare a nivelului de viaţă al populaţiei".

El a criticat "forţe ostile" Phenianului, care contestă "dreptul de utilizare a spaţiului aerian în scopuri paşnice (...), universal recunoscut de dreptul internaţional şi refelctând voinţa unanimă a comunităţii internaţionale".

"Această problemă nu ţine, deci, de un domeniu în care Consiliul de Securitate al ONU poate să spună una sau alta", a adăugat purtătorul de cuvânt, în timp ce ambasadori ai statelor membre ale Consiliului urmau să se reunească de urgenţă, miercuri dimineaţa, la New York.

Tirul de rachetă cu rază lungă de acţiune este perceput drept o ameninţare directă de către Statele Unite, care au denunţat un act "extrem de provocator" încălcând rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene a avertizat Washingtonul împotriva unei strategii de "confruntare (care) nu va fi de niciun ajutor pentru a soluţiona ceva".

"Noi sperăm că toate ţările vizate vor da dovadă de raţiune şi îşi vor păstra calmul, pentru a evita ca situaţia să ia o întorsătură nedorită", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici