Coreea de Nord vrea să discute cu AIEA închiderea principalului complex nuclear - KCNA

Coreea de Nord a cerut sâmbătă inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) o discuţie privind închiderea principalului său complex nuclear, a anunţat agenţia de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

1 afișare

KCNA a precizat că solicitarea a fost făcută în momentul în care problema deblocării fondurilor bancare nord-coreene este aproape rezolvată.

Ri Je Son,responsabil nord-coreean pentru energie atomică, i-a scris directorului AIEA, Mohamed ElBaradei, o scrisoare privind procedurile de verificare a închiderii reactorului de la Yongbyon, adaugă sursa citată.

"În această scrisoare, a afirmat că o delegaţie AIEA a fost invitată în Coreea de Nord şi a confirmat faptul că procesul de deblocare a fondurilor nord-coreene de la Banco Delta Asia din Macao a intrat în faza finală",precizeazăKCNA.

Autorităţile din Macao au anunţat, joi seara, transferul efectiv al celei mai mari părţi a sumei de 25 de milioane de dolari din fondurile nord-coreene blocate ca urmare a acuzaţiilor americane de spălare de bani. Rusia pare să fi acceptat să intermedieze transferul fondurilor, blocate de aproape doi ani în banca din Macao.

Statele Unite au anunţat în martie deblocarea fondurilor, dar băncile străine s-au dovedit reticente în ceea ce priveşte primirea sumei, din cauza originii neclare a acesteia.

Phenianul consideră deblocarea banilor drept condiţie pentru respectarea angajamentelor asumate la 13 februarie în cadrul negocierilor multilaterale de la Beijing, când a promis că va închide principalul complex nuclear cel mai târziu la 14 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici