Corlăţean: Azi a fost un dialog cu ANAT, nu remarcaseră vineri punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria

Mininistrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că a avut loc luni un dialog cu reprezentanţii ANAT, adăugând că cei din turism nu remarcaseră faptul că vineri MAE a obţinut şi transmis un punct de vedere oficial al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria privind calitatea apei mării.

121 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Azi a fost un dialog cu ANAT, nu remarcaseră vineri punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria

Titus Corlatean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Astăzi (luni - n.r.) a fost un dialog cu ANAT, au fost transmise elementele necesare, pentru că, din păcate, cei de la ANAT nu remarcaseră faptul că, vinerea trecută, după foarte multe insistenţe oficiale ale Ambasadei României, am obţinut şi un punct de vedere oficial al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria, care a fost transmis opiniei publice încă de vineri după-amiază. Dacă unii nu au observat, este regretabil", a comentat Titus Corlăţean acuzaţiile aduse de reprezentanţii agenţiilor de turism din România privind modul de comunicare a situaţiei de pe litoralul Bulgariei.

Potrivit lui Titus Corlăţean, Ministerul de Externe are "obligaţia legală să avertizeze cetăţenii români, dacă există riscuri".

"Totul a preluat, de fapt, comunicarea unor instituţii oficiale din Bulgaria. Inspectoratul Regional de Sănătate de la Varna este o instituţie a statului bulgar. Dacă Ministerul Sănătăţii din Bulgaria, cu o anumită întârziere, a transmis la un moment dat un punct de vedere, el a fost de altfel reflectat integral de MAE. Lucrurile s-au clarificat. Din acest punct de vedere, nu există riscuri în alte zone, trebuie atenţie în acea zonă strict determinată, de la Varna, cu măsurile respective. Dar ele au fost comunicate public inclusiv astăzi", a menţionat ministrul de Externe.

MAE a transmis, luni, noi precizări cu privire la calitatea apei mării din zona "Plaja ofiţerilor-Varna" din Bulgaria, difuzând un comunicat emis de către Inspecţia Regională de Sănătate - Varna.

MAE a menţionat că, în continuarea informărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe cu privire la constatarea unui rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică "Escherichia coli" şi "enterococi intestinali" în zona "Plaja ofiţerilor-Varna" din Bulgaria, pune la dispoziţia opiniei publice comunicatul de presă emis luni de către Inspecţia Regională de Sănătate – Varna.

"În urma monitorizării excepţionale de către Inspecţia Regională de Sănătate - Varna (IRS) la 3.07.2014, la proba de apă de mare din zona de îmbăiere «Plaja Ofiţerească-Varna» s-a constatat că rezultatele arată o tendinţă de reducere a valorilor, indicatorul «Escherichia coli» răspunzând normelor obligatorii. Dar, în pofida valorilor reduse, pentru indicatorul «enterococi intestinali» norma este depăşită şi, prin urmare, interdicţia de îmbăiere în zona «Plaja Ofiţerească-Varna», rămâne în vigoare. Au fost luate măsuri de IRS Varna pentru prelevarea de noi probe (7 şi 8.07.2014) atât din această zonă - până la primirea rezultatelor monitorizării care să răspundă cerinţelor pentru apele de îmbăiere (Ordinul 5 din 30 mai 2008 privind calitatea apelor de îmbăiere - Monitorul Oficial nr. 53 din 10 iunie 2008), precum şi din celelalte zone de îmbăiere de pe teritoriul regiunii Varna în cadrul monitorizării periodice realizate de către inspecţie", se arată în comunicatul Inspecţiei Regionale de Sănătate - Varna, difuzat de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să informeze opinia publică în legătură cu evoluţia situaţiei în acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) a anunţat, duminică, că va da în judecată Ministerul Afacerilor Externe dacă instituţia nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc ale autorităţilor de la Sofia, care arătă că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate, a declarat pentru MEDIAFAX prim vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.

"Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii şi transmite către cetăţenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depăşit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marţi avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă", a afirmat Burcea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici