Corlăţean: Mauritania ne poate ajuta în recuperarea relaţiilor cu ţările africane de dinainte de '89

Mauritania poate ajuta România în recuperarea relaţiilor vechi de prietenie, dar bazate şi pe relaţii economice, cu ţările africane şi arabe, pe care Bucureştiul le-a avut înainte de 1989, a declarat, luni, ministrul de Externe Titus Corlăţean.

167 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Mauritania ne poate ajuta în recuperarea relaţiilor cu ţările africane de dinainte de '89

Titus Corlăţean (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe comune de presă a ministrul român cu omologul din Mauritania, Ahmed Oud Teguedi, care face o vizită la Bucureşti, în care căreia se va întâlni şi cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Cei doi miniştri de externe au abordat planul relaţiilor bilaterale şi şi-au manifestat interesul de a dezvolta contacte politice bilaterale.

"Au existat relaţii foarte bune şi un anumit nivel al schimburilor economice importante înainte de 1989, dacă ar fi să mă refer doar la faimoasa flotă de pescuit oceanic şi proiectul comun derulat în Mauritania, pentru că această ţară este recunoscută pentru pescuit, pegte, fructe de mare", a precizat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a mai spus că a stabilit cu omologul său trimiterea unei misiuni economice româneşti în Mauritania, domeniile de interes pentru România fiind exploatarea resurselor minerale, domeniul mineritului, agricultură, pescuit, infrastructură, industria textilă, maşini agricole. "Dorim să stimulăm şi să sprijinim interesul companiilor româneşti de a fi tot mai prezente într-o ţară importantă, mare din Africa de Vest, care are relaţii comerciale foarte bune cu state europene, precum Franţa şi Spania", a punctat ministrul.

"Domnul ministru şi Mauritania vor susţine România într-un efort pe care actualul guvern şi MAE îl dezvoltă în ultima perioadă de recuperare a relaţiilor mult mai vechi, relaţii bazate pe prietenie, pe interese economice, pe care România le-a avut cu statele africane şi cu statele arabe. Vrem să recuperăm aceste relaţii, suntem angajaţi într-un efort politic şi economic în perspectivă", a precizat Titus Corlăţean.

Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat că exist interes de ambele părţi de a relansa un proces de cooperare în domeniul pregătirii universitare, care a fost "extrem de consistentă înainte de 1989", în Mauritania existând specialişti importanţi, inclusiv ministrul de Externe, care s-au pregătit în România.

În cadrul discuţiilor, Titus Corlăţean şi Ahmed Oud Teguedi au abordat şi aspecte care ţin de relaţia UE-Agrica, în contextul în care Mauritania deţine Preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Africane, precum şi ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici