Costurile pandemiei ar putea ajunge la o sumă astronomică în Marea Britanie. Guvernul ia în considerare taxe noi sau mărirea celor actuale

  • Costurile pentru economia britanică sunt uriaşe, aproape 300 de miliarde de lire, conform unui document neoficial citat de presa engleză
  • Una din trei companii s-ar putea să nu redeschidă operaţiunile
  • Economia a scăzut cu două procente în primul trimestru
  • Boris Johnson a precizat că nu vrea austeritate, dar statul ar putea mări taxele pentru a acoperi pierderile
1958 afișări
Imaginea articolului Costurile pandemiei ar putea ajunge la o sumă astronomică în Marea Britanie. Guvernul ia în considerare taxe noi sau mărirea celor actuale

Costurile pandemiei ar putea ajunge la 300 de miliarde de lire în Marea Britanie. Presa engleza

Costurile pandemiei de COVID-19 ar putea ajunge la o sumă astronomică, conform unui document neoficial, intrat în posesia jurnaliştilor de la Dailymail. Pierderile aduse economiei, cauzate de coronavirus prin declarare stării de urgenţă şi stoparea majorităţii activităţilor plus plata salariilor angajaţilor până la 2.500 de lire de persoană, ar putea ajunge la suma de 300 de miliarde de lire sterline.

În ziua în care britanicilor li s-a permis oficial să se întoarcă la lucru, statisticile oficiale  arată că economia Regatului Unit s-a contractat cu 2% în primul trimestru al anului 2020 şi a scăzut cu 5,8% în martie - cea mai mare scădere lunară înregistrată.
 
Căderea primului trimestru a fost cea mai gravă de la sfârşitul anului 2008, culmea crizei financiare. Secretarul de transport, Grant Shapps, a fost întrebat în această dimineaţă dacă Marea Britanie este acum în recesiune, spunând la  BBC Radio 4 : „Tehnic, două sferturi (ale creşterii negative) ar fi necesare pentru o recesiune, însă cred că impactul major va fi în al doilea trimestru. ”
 
Situaţia este dificilă pentru cancelarul Rishi Sunak care a cheltuit sute de miliarde de lire sterline pentru ajutarea întreprinderilor şi plata salariilor lucrătorilor.
 
Dar este, de asemenea, o problemă pentru Boris Johnson, care săptămâna trecută le-a spus parlamentarilor că nu are „nicio intenţie de a reveni la cuvântul A (austeritate)” pentru ca economia să meargă din nou.
 
Respectarea acestei declaraţii ar putea duce la creşteril masive de impozit .

Taxe de peste 30 de miliarde

Un document aparţinând cabinetului lui Rishi Sunak şi citat de Daily Telegraph spune că politicile  de austeritate - inclusiv reduceri drastice ale cheltuielilor publice şi bunăstării - ar putea fi anunţate în câteva săptămâni pentru a stimula încrederea în economie.

Aceasta ar putea duce la creşteri ale impozitului pe venit, TVA şi asigurări naţionale, dar şi al blocării pensiilor.

Sunt luate în considerare, de asemenea, noi taxe sau impozite ecologice vizând NHS sau asistenţa socială. Există un „scenariu de bază” pentru un deficit bugetar de 337 miliarde de lire anul acesta, comparativ cu prognoza de 55 miliarde de lire sterline în bugetul lunii martie.

Documentul scurs către presă, datat de 5 mai şi marcat „oficial - sensibil”, spune că creşterile de impozite şi reducerile de cheltuieli ar aduce între 25 miliarde de lire sterline şi 30 miliarde de lire sterline - echivalentul unei creşteri de 5p a ratei de bază a impozitului pe venit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici