Cota de încredere a lui Berlusconi scade sub pragul de 50% - sondaj

Cota de încredere a premierului italian Silvio Berlusconi, implicat în mai multe scandaluri, a scăzut sub pragul de 50 la sută, potrivit unui sondaj realizat de institutul IPR, publicat marţi de cotidianul La Repubblica.

17 afișări
Imaginea articolului Cota de încredere a lui Berlusconi scade sub pragul de 50% - sondaj

Cota de încredere a lui Berlusconi scade sub pragul de 50% - sondaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima oară când proporţia cetăţenilor italieni care declară că au încredere în Silvio Berlusconi scade la 49 la sută, după revenirea sa la putere în mai 2008.

Cincizeci la sută din cetăţenii italieni intervievaţi au afirmat că au "puţină" sau nu au deloc "încredere" în premierul italian, în timp ce unu la sută dintre aceştia nu au nici un punct de vedere în acest sens.

Precedentul sondaj realizat în luna mai de IPR îl credita pe Berlusconi cu o cotă de încredere de 53 la sută, mai mare cu patru puncte procentuale.

"Este probabil ca scandalul referitor la damele de companie să fi cântărit mult" în privinţa cotei de încredere a premierului, iar summitul G8 de la Aquila "a oprit probabil o hemoragie care ar fi putut fi groaznică", susţine cotidianul La Repubblica.

Încrederea generală în Guvern stagnează din luna mai la 44 la sută.

Partidul Poporul Libertăţii (PDL), condus de Berlusconi, înregistrează o scădere similară cu a liderului său, cota de încredere diminuându-se de la 50 la 46 la sută. Aliat al PDL, partidul xenofob Liga Nordului, la originea iniţiativei împotriva imigraţiei clandestine, a acumulat trei procente, fiind creditat în prezent cu 32 la sută.

Partidul Democrat, principala forţă de stânga, aflat în căutarea unui nou lider, se bucură de o cotă de încredere de 33 la sută, cea mai mică comparativ cu cea a tuturor formaţiunilor de opoziţie.

Sondajul a fost realizat la 18 iulie pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici