Cozi de sute de persoane la secţiile de vot organizate la Chişinău

Sute de persoane aşteaptă să voteze la secţiile organizate în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale din România, mulţi dintre ei plângându-se de organizarea ineficientă a procesului de vot, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

44 afișări
Imaginea articolului Cozi de sute de persoane la secţiile de vot organizate la Chişinău

Cozi de sute de persoane la secţiile de vot organizate la Chişinău (Imagine: Captură video Protv Chişinău)

"Greu merge procesul de votare. Trebuie îndeplinite formalităţi care ne răpesc foarte mult timp; ar fi trebuit să fie gata, noi doar să scriem da sau nu. Trebuie să le completăm de mână şi ia foarte mult timp", afirmă Ilie Trifan, unul dintre moldovenii cu cetăţenie română care aşteaptă să voteze.

"În plus, funcţionarii au plecat la masă, îşi vor bea cafeluţa 15 minute, noi iar rămânem în stradă", adaugă el, afirmând că a stat deja trei ore la coadă.

Un observator din partea Organizaţiei Române pentru Comunitatea Internaţională şi Drepturile Omului a afirmat că formalităţile care îngreunează accesul se referă la informarea alegătorilor cu privire la prevederile legale.

"Această declaraţie atenţionează cetăţenii cu drept de vot să nu voteze de mai multe ori, pentru că acest fapt se pedepseşte cu închisoarea. Practic, se asigură că alegătorii sunt la curent cu legea în vigoare şi îşi exercită votul în mod regulamentar", a afirmat Mihaela Porfir.

Preşedintele secţiei de vot din cadrul Ambasadei României, Ion Şerban, a declarat pentru Europa Liberă că nu au fost înregistrate incidente, iar procesul de votare decurge calm.

"Este un interes foarte mare pentru acest scrutin din partea alegătorilor. După cum vedeţi, nu mai au răbdare, stau şi în afara incintei Ambasadei; noi încercăm să fim cât mai operativi, ca să-i primim pe toţi", a spus el.

Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente de la Bucureşti, până la orele 13, în Republica Moldova au votat peste 2500 de alegători. În afara Chişinăului, cei mai mulţi cetăţeni au votat la Bălţi - 240, iar cei mai puţini la Giurgiuleşti - 41.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici