Cresc tensiunile după ce ambasada Suediei a fost luată cu asalt şi incendiată în Bagdad / Irakul ameninţă Suedia / Stockholmul acuză autorităţile irakiene nu şi-au îndeplinit obligaţile

Irakul a transmis Suediei că va rupe legăturile diplomatice dacă vreun exemplar al Coranului va fi ars din nou, după ce sute de persoane au luat cu asalt ambasada suedeză din Bagdad şi i-au dat foc, în semn de protest faţă de planurile de a arde unul la Stockholm, în cursul zilei de joi.

22527 afișări
Imaginea articolului Cresc tensiunile după ce ambasada Suediei a fost luată cu asalt şi incendiată în Bagdad / Irakul ameninţă Suedia / Stockholmul acuză autorităţile irakiene nu şi-au îndeplinit obligaţile

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că personalul ambasadei este în siguranţă, dar că autorităţile irakiene nu şi-au îndeplinit responsabilitatea de a proteja ambasada în conformitate cu Convenţia de la Viena.

Guvernul irakian a condamnat cu fermitate incendierea ambasadei suedeze, potrivit unei declaraţii a biroului premierului irakian Mohammed Shia Al-Sudani, care a declarat că a fost o încălcare a securităţii şi a promis că va proteja misiunile diplomatice.

Dar Bagdadul a "informat, de asemenea, guvernul suedez ... că orice repetare a incidentului privind arderea Coranului Sfânt pe teritoriul suedez va duce la întreruperea relaţiilor diplomatice", se arată în declaraţie.

Demonstraţia de joi a fost convocată de susţinătorii clericului şiit Muqtada al-Sadr.

Sadr, una dintre cele mai puternice figuri irakiene, are sute de mii de adepţi, pe care i-a chemat uneori în stradă, inclusiv vara trecută, când au ocupat Zona Verde din Bagdad, puternic fortificată.

Sadr a declarat joi, într-un mesaj pe Twitter, că guvernul irakian nu ar trebui să recurgă doar la condamnări şi trebuie să adopte o poziţie fermă.

Poliţia suedeză a aprobat miercuri o cerere pentru o reuniune publică în faţa ambasadei irakiene din Stockholm joi.

Agenţia suedeză de ştiri TT a relatat că două persoane intenţionau să dea foc Coranului şi steagului irakian la reuniunea publică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici