Creşte tensiunea în inima Balcanilor. Kosovo şi Serbia, acuze reciproce: Pristina trimite agenţi şi vehicule blindate în nord

Preşedintele Kosovo anunţă amânarea pentru 23 aprilie a alegerilor programate pentru 18 decembrie.

1077 afișări
Imaginea articolului Creşte tensiunea în inima Balcanilor. Kosovo şi Serbia, acuze reciproce: Pristina trimite agenţi şi vehicule blindate în nord

Tensiune în creştere în inima Balcanilor între Kosovo şi Serbia: Pristina trimite agenţi şi vehicule blindate în nord

Situaţia din nordul Kosovo devine pe zi ce trece mai explozivă, cu o escaladare a tensiunii interetnice care îngrijorează tot mai mult comunitatea internaţională, alarmată de un posibil nou incendiu în inima Balcanilor, o regiune instabilă cronic şi fragilă politic, în care nu s-au vindecat rănile sângeroaselor ale conflictelor fratricide din anii 1990.

Cancelariile occidentale, în primul rând UE şi SUA, îşi înmulţesc apelurile la calm, iar în ultimele ore viceprim-ministrul şi ministrul de externe Antonio Tajani i-au contactat telefonic pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi pe premierul kosovar Albin Kurti, lansând apeluri la dialog.

Acordul din ultimele săptămâni pe tema plăcuţelor de înmatriculare a maşinilor părea să fi readus calmul în relaţiile turbulente dintre conducerea de la Pristina, de etnie albaneză, şi populaţia sârbă care constituie majoritatea în nordul Kosovo şi care se bucură de sprijinul necondiţionat din partea guvernului de la Belgrad. Cu toate acestea, atmosfera a fost încălzită din nou de decizia guvernului kosovar de a trimite în nord sute de agenţi speciali de poliţie puternic înarmaţi, sprijiniţi de vehicule blindate.

Împuşcături şi explozii

Un pas motivat de necesitatea de a garanta ordinea publică şi siguranţa locuitorilor, după incidentele din ultimele zile, dar care a provocat o adevărată revoltă în rândul populaţiei locale sârbe. O mânie susţinută şi împărtăşită de Belgrad, care îl acuză în mod deschis pe premierul Kurti că a aprins flăcările, că implementează o politică provocatoare şi că urmăreşte o adevărată curăţare etnică prin expulzarea sârbilor din Kosovo.

Două explozii au fost auzite seara în Zvecan, una dintre cele mai mari patru municipalităţi cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, a relatat corespondentul ziarului din Belgrad Vecernje Novosti, care nu a precizat originea exploziilor. Acelaşi ziar ascris despre împuşcătură în apropiere de Zubin Potok, o altă municipalitate cu majoritate sârbă în nord.

Aceste evenimente confirmă tensiunea interetnică ridicată care persistă în nordul Kosovo, unde după-amiază, grupuri de sârbi - în semn de protest faţă de arestarea unui poliţist sârb - au înfiinţat blocaje rutiere şi au ridicat baricade. Situaţia este monitorizată de poliţia kosovară, care a ajuns în forţă în ultimele zile, dar şi de unităţi ale Eulex, misiunea civilă europeană, şi de patrule ale KFOR, forţa NATO din Kosovo.

Acuze reciproce

Seara, preşedintele sârb Aleksandar Vucic, într-un discurs dur la televiziunea în direct, a reiterat acuzaţiile la adresa prim-ministrului kosovar Albin Kurti de dorinţă de a agrava situaţia cu politica sa ostilă sârbilor.

Dialogul dintre Belgrad şi Pristina se desfăşoară din 2011 cu medierea UE, sub un mandat al Naţiunilor Unite. Uniunea Europeană este garantul acordurilor încheiate în timpul negocierilor. 

Cuvintele de ieri ale premierului sârb Ana Brnabic au fost şocante, potrivit căreia, cu acţiunile sale unilaterale şi destabilizatoare şi cu evidenta sa ură anti-sârbă, Kurti a adus situaţia „la limita unui nou conflict armat” în Balcani. 

În această situaţie de tensiune crescândă, preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat amânarea pentru 23 aprilie a alegerilor locale anticipate programate pentru 18 decembrie pentru înlocuirea primarilor din principalele municipalităţi nordice cu o majoritate sârbă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici