Criza din Kazahstan: Fostul şef al serviciilor de informaţii a fost arestat pentru trădare

Fostul şef al serviciilor de informaţii din Kazahstan a fost arestat sub suspiciunea de trădare, în urma protestelor antiguvernamentale la nivel naţional, anunţă BBC.

3461 afișări
Imaginea articolului Criza din Kazahstan: Fostul şef al serviciilor de informaţii a fost arestat pentru trădare

Criza din Kazahstan: Fostul şef al serviciilor de informaţii a fost arestat pentru trădare

Reţinerea lui Karim Massimov a fost anunţată de Comitetul de Securitate Naţională, organism pe care l-a condus până la destituirea sa, în această săptămână.

Autorităţile par să fi preluat din nou controlul asupra celui mai mare oraş, Almatî.

Însă preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat că în unele locuri au loc în continuare atacuri "teroriste".

El a făcut aceste comentarii în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus Vladimir Putin, care a trimis sute de soldaţi în Kazahstan în această săptămână pentru a ajuta la restabilirea ordinii.

Preşedintele Tokayev a acuzat "terorişti" antrenaţi în străinătate pentru tulburări, fără a oferi dovezi.

Protestele au început ca răspuns la creşterea preţurilor la carburanţi, dar au luat amploare pentru a reflecta nemulţumirea faţă de guvern şi faţă de fostul preşedinte Nursultan Nazarbaiev, care a condus ţara timp de trei decenii şi despre care se crede că încă mai are o influenţă semnificativă.

Ministerul de Interne a declarat că 26 de "infractori înarmaţi" şi 18 ofiţeri de securitate au fost ucişi în confruntări. Potrivit ministerului, peste 4.000 de persoane au fost reţinute.

Autorităţile kazahe nu au oferit alte detalii cu privire la motivul pentru care Massimov a fost arestat.

Pe lângă rolul său de şef al agenţiei de informaţii, care derivă din KGB, forţa de securitate de stat sovietică, Massimov a fost un aliat apropiat al preşedintelui Nazarbaiev, fiind de două ori prim-ministru.

Arestarea sa a stârnit zvonuri privind o luptă pentru putere în cadrul guvernului kazah, relatează Carrie Davies de la BBC Moscova.

Tot în această săptămână, preşedintele Tokayev l-a înlăturat pe Nazarbaev din funcţia de şef al influentului Consiliu de Securitate, numindu-se pe sine la conducere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici