Criza din Niger: SUA anunţă evacuarea parţială a ambasadei

Autorităţile americane au dispus evacuarea parţială a ambasadei sale din Niger în urma loviturii de stat de săptămâna trecută. În paralel, continuă evacuarea cetăţenilor străini aflaţi în ţara africană.

332 afișări
Imaginea articolului Criza din Niger: SUA anunţă evacuarea parţială a ambasadei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Decizia a fost luată deşi americanii continuă să-l sprijine pe preşedintele destituit al Nigerului. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat miercuri cu preşedintele destituit, Mohamed Bazoum, potrivit Departamentului de Stat. Lui Bazoum i s-a transmis că SUA se angajează să restabilească conducerea aleasă în mod democratic, potrivit BBC.

Ambasada SUA din capitala Niamey va fi evacuată parţial, dar va continua să funcţioneze, au mai anunţat americanii. În paralel, sute de cetăţeni străini, inclusiv români, sunt evacuaţi din ţara africană.

Niger, unde atât Franţa, cât şi SUA deţin baze militare, a fost un aliat occidental cheie în lupta împotriva extremismului jihadist în Sahel.

După ce liderii militari din statul vecin Mali au ales să se asocieze cu grupul de mercenari ruşi Wagner, Franţa a mutat centrul operaţiunilor sale regionale de combatere a terorismului în Niger. Săptămâna trecută, militarii au dat o lovitură de stat şi au preluat puterea. Ei au avertizat împotriva „oricărui amestec în afacerile interne" ale ţării şi au încurajat protestele în timpul cărora a fost atacată ambasada Franţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici