CRIZA DIN UCRAINA: Guvernul şi opoziţia acceptă supravegherea internaţională a unei anchete privind violenţele din Kiev

Puterea şi opoziţia din Ucraina au acceptat înfiinţarea unei echipe de experţi, sub egida Consiliului Europei, pentru a supraveghea o anchetă privind incidentele violente din ţară, a anunţat vineri organizaţia paneuropeană cu sediul la Strasbourg.

553 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Guvernul şi opoziţia acceptă supravegherea internaţională a unei anchete privind violenţele din Kiev

CRIZA DIN UCRAINA: Guvernul şi opoziţia acceptă supravegherea internaţională a unei anchete privind violenţele din Kiev

Premierul şi cele trei partide principale ale opoziţiei, au acceptat propunerea, care prevede supravegherea anchetei privind confruntările de la Kiev din 30 noiembrie şi 1 decembrie de către o echipă "consultativă", a precizat într-un comunicat Consiliul Europei.

"Ancheta şi rezultatele sale trebuie acceptate de toate părţile vizate", a apreciat secretarul general al organizaţiei, Thorbjorn Jagland, adăugând că echipa va fi formată dintr-un "membru numit de opoziţie, unul numit de Guvern şi un membru din rândul comunităţii internaţionale".

Acesta din urmă ar putea fi un fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturile Omului, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al lui Jagland, Daniel Holtgen.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a acceptat propunerea lui Jagland în cadrul unei discuţii prin telefon, joi seara, în timp ce opoziţia şi-a exprimat acordul în cursul zilei, a afirmat Jagland, care a mers în Ucraina pentru a contribui la "reducerea tensiunilor".

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se va întoarce vineri din China într-o ţară în criză, în care opoziţia pregăteşte o nouă reuniune de amploare duminică, pentru a cere plecarea sa de la putere după reorientarea către Rusia.

La 1 decembrie, mai multe sute de mii de manifestanţi - între 200.000 şi 500.000 potrivit surselor - s-au reunit pentru a protesta faţă de violenţele pe care poliţia le-a comis în ziua precedentă asupra manifestanţilor.

Statele Unite şi europenii au susţinut joi manifestanţii ucraineni, care îi reproşează puterii actuale că întoarce spatele integrării europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici